Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за
Коментари Харесай

Международна конференция с наше участие решава бъдещето на бежанците от Сирия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отпътува за Брюксел, където ще взе участие в Третата конференция „ Подкрепа за бъдещето на Сирия и района “, оповестиха от Министерство на външните работи, съобщи БГНЕС.

На конференцията, проведена от Европейския съюз и Организация на обединените нации, ще бъдат разисквани най-важните филантропични въпроси, засягащи сирийците и общностите, приемащи сирийски бежанци. Специално внимание ще бъде отделено на вероятностите пред сирийските дами.

Екатерина Захариева ще взе участие в министерската среща в границите на конференцията дружно с представители на повече от 85 страни и районни организации. Съпредседатели на конференцията са висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, еврокомисарят по съседската политика и договарянията за разширение Йоханес Хан, еврокомисарят за филантропичната помощ и ръководството на рецесии Христос Стилианидис. От страна на Организация на обединените нации конференцията е под егидата на генералния секретар, който в Брюксел ще бъде показан от заместник-генералния секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Марк Лоукок, от специфичния делегат на Организация на обединените нации за Сирия Геир Педерсен, от висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди. Освен представители на държавите-членки на Европейски Съюз във форума вземат участие и министър председателят на Ливан Саад Харири, министрите на външните работи на Турция и Йордания Мевлют Чавушоглу и Айман Сафади.

Конференцията ще дискутира основни аспекти от рецесията в Сирия: политическото, филантропичното и районно развиване. Целта е да се поддържа интернационалния ангажимент за оказване на помощ на сирийския народ и страните, приемащи сирийски бежанци. Заедно с Европейския съюз България поддържа ограниченията за политическо решение на спора в Сирия в границите на воденият от Организация на обединените нации Женевски кротичък развой и за възстановяване на филантропичната обстановка. Важна част от конференцията е да се даде явен и мощен политически сигнал, че възобновяване на Сирия може да стартира единствено след същински политически развой.

Днес животът на 11,7 млн. сирийци зависи от филантропична помощ. 80 на 100 от сирийците живеят под чертата на беднотия. От началото на войната в Сирия Европейски Съюз и държавите-членки са оказали филантропична и икономическа помощ, помощ за развиване и стабилизация на обща стойност 16,9 милиарда евро. Последната конференция за Сирия под егидата на Европейски Съюз и Организация на обединените нации се състоя през април 2018 година

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР