Никой не знае по-добре от майката, която дава живот, колко

...
Никой не знае по-добре от майката, която дава живот, колко
Коментари Харесай

Десислава Радева в Анталия: Майките имат решаваща отговорност да възпитат младите по начин, отхвърлящ насилието

Никой не знае по-добре от майката, която дава живот, какъв брой скъп и нежен е той. Затова е извънредно значимо да се насърчава ролята и гласът на дамите и майките в напъните за попречване на смъртоносни спорове. Това съобщи Десислава Радева в границите на Анталийския дипломатически конгрес, където взе участие по покана на Емине Ердоган – брачната половинка на президента на Турция, оповестиха от прессекретариата на президента.

Съпругата на българския президент направи изявление в панела на тематика " Жени, мир и сигурност ", отдаден на дейното присъединяване на дамите в мирните процеси и уговорката на интернационалната общественост за отбрана на дамите и девойките при въоръжени спорове. На полемиката участва и президентът Румен Радев.

В изявлението си Десислава Радева сложи акцент върху нуждата от обезпечаване на лидерска роля на дамите като майки за решение на въпросите за мира и сигурността, наред с равноправното им присъединяване във всички останали публични и стопански процеси. " Майките, които нормално са най-близко до децата си в интервала на тяхното израстване, имат решаваща отговорност и опция да възпитат младите генерации по метод, който отхвърля насилието, и по този начин да допринесат за трайна позитивна смяна в настройките на обществото. Израстването на децата в среда, която отхвърля насилието и демонстрира пътя на младите към пълностоен живот като виновни мирни жители, е най-здравата основа за постигането на дълготраен мир ", съобщи Десислава Радева. Тя посочи нуждата интернационалната общественост да постави повече старания да притегли и стимулира дамите като майки за по-голямо наличие в процесите на създаване, възобновяване и поддържане на мира.

" Войните и споровете слагат дамите в изключително уязвимо състояние, само че в това време те са и образец за храброст във военни обстановки. Като съпруги и като майки дамите в действителност съставляват фактор с голямо значение за опазване на цялото общество ", сподели Десислава Радева, като означи неимоверните жертви и ограничения, които дамите поставят, с цел да се оправят с големите компликации и провокации в името на бъдещето на своите деца и общности. Забележителната резистентност на дамите е най-голямото доказателство за техния капацитет да допринесат за постигането на едно по-добро, по-мирно и по-сигурно бъдеще за нашия свят, уточни още брачната половинка на българския президент.

Десислава Радева изрази угриженост от възходящото принуждение и спорове по целия свят и от човешкото страдалчество, на които ставаме очевидци сега. " С увеличението на броя на споровете, нараства и паниката за влошаващата се сигурност и сигурност за дамите в света, защото въоръжените конфликти имат несъразмерен отрицателен резултат точно върху тях ", съобщи Десислава Радева. Тя означи, че насърчаването на ефикасното присъединяване на дамите в напъните за реализиране на мир е приоритет за Организация на обединените нации и посочи смисъла на резолюция 1325, призната единомислещо от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през 2000 година, по отношение на дамите, мира и сигурността.

Сред участниците в панела на тематика " Жени, мир и сигурност " бяха брачната половинка на турския президент - Емине Ердоган, Тамара Вучич – брачна половинка на сръбския президент, йеменската правозащитничка Тауакул Карман, която е носителка на Нобелова премия за мир през 2011 година, заместник-генералният секретар на Програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН) и шеф на департамента за Азия и Европа Ивана Живкович.

Според отчет на Организация на обединените нации, повече от 600 милиона дами и девойки са живели в наранени от спорове страни през 2022 година, което е с 50 % нарастване спрямо 2017 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР