Нова ескалация на напрежение между София и Москва. ДАНС е

...
Нова ескалация на напрежение между София и Москва. ДАНС е
Коментари Харесай

Москва ще предприеме ответни мерки заради отнетата от България акредитация на руски журналист

Нова ескалация на напрежение сред София и Москва. ДАНС е поискала експулсирането на кореспондента на вестник „ Российская газета ” Александър Гацак. От службата прецизират, че дейностите им са подбудени от активността на съветския публицист, „ представляваща опасност за националната сигурност ”. Последва и остра реакция на съветското външно министерство.

Руският публицист е напуснал страната през днешния ден, излиза наяве от известието на ДАНС. Повече от месец обаче Александър Гацак се е укривал в посолството на Руската федерация у нас. Той отказвал да се яви в българските служби, с цел да му бъде връчена заповедта от 21 септември. От външното ни министерство към този момент резервират безмълвие по случая. Говорителят на съветското външно ведомство обаче не закъсня с коментара си. Мария Захарова съобщи: „ Русия ще предприеме ответните ограничения ”.

Повече от месец след абсурда към Руската черква, през днешния ден стана ясно, че българските служби са поискали експулсирането и на журналиста Александър Гацак.

„ Във връзка с активност, представляваща опасност за националната сигурност на Република България, на съветския жител Александр Гацак са наложени насилствени ограничения „ лишаване на правото на престояване “, „ експулсиране “ и „ възбрана за влизане и престояване на територията на страните членки на Европейския съюз “.

От ДАНС прецизират, че се е наложило да потърсят подпомагане от българското външно министерство, откакто журналистът не се явил нито в дирекция „ Миграция ”, нито в организацията, с цел да му бъде връчена заповедта.

„ Руският жител отхвърля да се яви в българските ведомства и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в Република България “, показаха от ДАНС.

За NOVA от посолството на Руската федерация у нас дадоха отговор само, че всички въпроси по този случай би трябвало да се адресират до българските институции. От външното ни министерство към този момент резервират безмълвие. Коментар обаче пристигна от премиера Николай Денков. „ Когато някой нарушава законите на страната, той би трябвало да си тръгне! ", съобщи той. Не закъсня реакцията и на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова.

„ Това е следващият противозаконен ход на натовците против съветските публицисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни ограничения ”, съобщи Захарова.

Действията на България по отношение на съветския публицист бяха маркирани във вчерашното издание на „ Российская газета ”. В обявата означават, че Гацак работи в София от няколко години и непрекъснато разгласява материали за проблемите на вътрешната и външната политика на страната, в частност - въпроси, засягащи двустранните връзки сред Русия и България.

Действията на ДАНС обаче не са били за ограничение на свободата на словото, а са ориентирани към отбрана на националната сигурност, допълват в претекстовете си от организацията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР