Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства предложената

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства предложената
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС обсъдиха борбата с COVID-19

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства препоръчаната о т Европейската комисия тактика за излизане от рецесията с ковид и общоевропейските старания по репатриране на жители на Европейски Съюз от трети страни , в това число и българи.

Екатерина Захариева показа България през днешния ден на съвещанието н а Съвета „ Външни работи “, състояло се посредством видеоконферентна връзка. Министрите на външните работи от Европейски Съюз разискаха битката с COVID-19, приноса на Съюза в световните старания за справяне с пандемията и поддръжката му за трети страни.

„ Смятам, че е доста значима тактиката за излизане от рецесията, препоръчана от Европейската комисия “, сподели Екатерина Захариева. Според нея когато настъпи моментът за анулация на ограничаващите ограничения и отваряне на границите в границите на Европейски Съюз, нуждата за това би трябвало да бъде доказана от научни, експертни данни. В същото време, когато пристигна време за излизане от рецесията с ковид, страните от Европейски Съюз би трябвало последователно и координирано да стартират да анулират ограничаващите ограничения, с цел да бъде избегнат рискът от преместване на болестта от една страна в друга.
 Екатерина Захариева
Акцент в полемиката на външните министри бе и обстановката в Украйна и по-нататъшното развиване на съдействието със страните от „ Източното партньорство “.

Министрите потвърдиха поддръжката на Европейски Съюз за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна , както и за продължение на промените в страната. Изразена бе и цялостна поддръжка за напъните на Германия и Франция за реализиране на прогрес в границите на Нормандския формат за осъществяване на Минските договорености. Европейски Съюз дава 190 млн. евро в поддръжка на напъните на Украйна за незабавни ограничения за превъзмогване на рецесията с COVID-19, както и 13 млн. евро филантропична помощ за засегнатото от спора в Източна Украйна население.

Потвърдена бе готовността на Европейски Съюз да продължи да развива и задълбочава връзките с всички страни от „ Източното партньорство “, като обсегът и дълбочината на съдействието се дефинира от целите, упоритостите и потребностите на Европейски Съюз и източните сътрудници.

Като част от световния отговор на пандемията от COVID-19 Европейски Съюз ще даде пакет от 80 млн. евро за финансиране на незабавни ограничения от страна на източните сътрудници и до 883 млн. евро за малко и средносрочна поддръжка за социално-икономическото възобновяване на района.

В рамките на съвета министрите обмениха и отзиви и по настоящата обстановка в Либия. Бе доказана готовността на Европейски Съюз за продължение на филантропичната помощ в подтекста на пандемията от COVID-19, както и за напъните за разрешаване на спора в страната.

Министрите разискаха и обстановката в Източното Средиземноморие във връзка със декларираните от турските управляващи сондажни действия. Държавите-членки на Европейски Съюз показаха цялостна взаимност с Кипър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР