След 2012 г. бе въведена ацелуларната ваксина против коклюш, тя,

...
След 2012 г. бе въведена ацелуларната ваксина против коклюш, тя,
Коментари Харесай

Новата ваксина срещу коклюш е с по-малко странични ефекти, но и с по-кратък ефект

След 2012 година бе въведена ацелуларната ваксина срещу коклюш, тя, за разлика от миналата ваксина, е с частици от коклюш, а не е жива ваксина, която се използваше преди, и се появи във времето, че има по-кратък резултат за имунитета след слагането. Това разгласи служебният здравен министър доктор Галя Кондева в предаването " 120 минути " по bTV в коментар на настъпващата зараза от рисковата кашлица.

По думите ѝ преимуществото на ацелуларната ваксина е, че няма тези тежки странични резултати, следени при миналата ваксина. Това е един от претекстовете за въвеждането ѝ у нас и в Европейския съюз (ЕС), добави Кондева.

Здравният министър акцентира, че коклюшът не е ново заболяване и добави, че последният пик на коклюш е от 2009 година

" През три до пет години се следи наклонност на повишаване, само че не в тези размери, които се следят сега. От лятото на 2023 година доста нараства броят на случаите в доста от страните в Европа – Белгия, Хърватия, Дания, Швеция ", сподели Кондева.

Тя увери, че ваксини против коклюш има задоволително. “Министерство на опазването на здравето от началото на годината следи процеса и още от февруари обезпечи дял за доставяне с имунизациите в аптеките ”, сподели тя.

Служебният здравен министър добави, че се следи закъснение в графиците по осъществяване на имунизационния календар. Кондева акцентира, че се следи интерес към имунизиране от страна на родителите, които знаят, че не са приключили имунизационния календар на децата си.

Според нея е мъчно да се каже по кое време ще бъде пикът от коклюш.

" Обществото към момента е доста сензитивно след COVID-19 на тематики като пандемия, зараза и по тази причина ние доста внимаваме какви послания ще дадем на това общество. За нас е значимо хората да са осведомени за коклюша, за признаците, за вероятните затруднения, само че никога не желаеме да се всява суматоха измежду популацията ", добави Кондева.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР