Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът
Коментари Харесай

Захариева с важни думи от Ерусалим за отношенията между България и Израел

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Държавата Израел Габи Ашкенази се договориха двете страни да задълбочат съдействието в области от съвместен интерес, в това число енергетиката, туризма, търговията.

„ Тази година означаваме 30 години от възобновяване на дипломатическите връзки сред страните ни. За тези три десетилетия Израел остава най-близкият ни другар и стратегически сътрудник в Близкия изток “, съобщи Екатерина Захариева, която е на първо публично посещаване в Държавата Израел за продължение на политическия разговор на високо и най-високо равнище сред двете страни и разискване на нови форми за усилване на двустранното съдействие.

В рамките на визитата си в Ерусалим тя беседва и с министър-председателя Бенямин Нетаняху, както и с президента Реувен Ривлин.

„ Имаме отлични политически връзки и нямаме отворени въпроси. Но бих желала да видя повече търговия сред страните ни “, сподели още Екатерина Захариева след договарянията с сътрудника си Габи Ашкенази.

За 2019 година двустранният стокообмен възлиза на 209 млн. $ като се е нараснал с близо 50 на 100 спрямо миналата година. За първата половина на 2020 година, главно поради пандемията с ковид, двустранната търговия е означи спад на годишна база от 3,6 на 100 като възлиза на 92 млн. $.

По време на диалозите бе по реализирана договореност да бъде проведено, даже и посредством видеоконферентна връзка, първото съвещание на Смесената комисия за икономическо и комерсиално съдействие, което да даде подтик на връзките в стопанската система и вложенията. Възможности за съдействие българската страна вижда и в IT-сектора, развиването на науката, енергетиката.

Двамата министри подписаха Меморандум за съгласие за съдействие в региона на енергетиката сред министерствата на енергетиката на двете страни. Документът цели да насърчи съдействието в отбраната на енергийната инфраструктура, в областта на възобновимата сила и в реализирането на други общи планове в енергийната област.

Обсъдени бяха и връзките в туризма. Подчертано бе, че България е привлекателна дестинация като предходната година 250 000 израелски туристи са посетили страната ни. Министър Ашкенази изрази вяра, че световните старания за справяне с ковид скоро ще разрешат на Израел още веднъж да отвори небето си за цивилен полети, което да разреши на израелските туристи да се върнат в България. Самият той одобри поканата на министър Захариева да посети страната ни - както София, по този начин и Пловдив.


Министерство на външните работи
Министрите Захариева и Ашкенази бяха безапелационни, че стратегическите отношение сред България и Държавата Израел се опират и на дълбоките исторически връзки сред двата народа в сложни времена.
„ Всички евреи, целият народ на Израел вечно ще помни тези, които застанаха до нас по време на най-мрачния интервал в историята изключително на Европа “. С тези думи Габи Ашкенази, чийто татко е български евреин от Пловдив, благодари пред Екатерина Захариева за спасяването на българските евреи. „ Винаги съм се чудел, за какво от всички нации в Европа, българите направиха това? Нямам прецизен отговор, само че евентуално тъй като българите са положителни и почтени хора “, сподели Ашкенази, който особено благодари на българското държавно управление за напъните му в битката с антисемитизма и напъните за предотвратяването на „ Луков марш “.


Министерство на външните работи
Екатерина Захариева удостовери поредния ангажимент на българското държавно управление в битката с антисемитизма, дискриминирането и езика на омразата.
„ Трябва да помним историята, с цел да учим уроците от нея. Демокрацията не идва безплатно. Трябва да се борим за нея всеки ден “ – сподели Екатерина Захариева, „ Трябва да образоваме младите, да учим децата си на приемливост и да се опълчват на всеки опит на ненавист против разнообразни религии или националности. Само дружно можем да се борим и да се противопоставяме на злото “.

Двамата министри разискаха и въпроси, свързани с интернационалната сигурност, битката с тероризма, и обстановката в Близкия изток. Екатерина Захариева приветства Израел за постигнатата нормализация в връзките с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.

„ Това може да отвори нова страница в историята на Близкия изток и да донесе огромна смяна в живота на неговите нации, което безспорно ще има положително отражение върху международния политически климат “, акцентира външният ни министър. Тя уточни и дейната позиция на България за активизиране на съдействието в рамките ЕС-Израел и изрази задоволство, че тази позиция се прави оценка от израелската страна.


Министерство на външните работи
Активизирането на икономическите връзки сред България и Държавата Израел бе и централна тематика в диалога на вицепремиера Захариева с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който изпрати специфични поздрави на българския министър председател Бойко Борисов.
На срещата бе доказано желанието на страните в скоро време да бъде свикано първото съвещание на Смесената комисия за икономическо и комерсиално съдействие. Сред сферите за развиване на двустранните стопански връзки бяха откроени високите технологии и IT промишлеността.

Премиерът на Държавата Израел също изрази признателността на своя народ за спасяването на българските евреи и за безапелационната позиция на България против антисемитизма, ксенофобията, езика на омразата.

„ За страдание ксенофобията, омразата не изчезнаха. Трябва да се борим с тях всеки ден. В България осъждаме сходни прояви по всеки вероятен метод “, сподели външният ни министър.

Екатерина Захариева и Бенямин Нетаняху разискаха и обстановката с пандемията от ковид. Теми на диалога бяха и ситуацията в района на Близкия изток, както и активизирането на връзките сред Европейски Съюз и Израел.

Предизвикателствата пред интернационалната сигурност и сигурността в района на Близкия изток, както и заканите, свързани с рецесията с ковид, бяха дискутирани и по време на срещата на Екатерина Захариева с президента Реувен Ривлин. Той също акцентира смисъла, което Израел придава на акта на спасяването на българските евреи по времето на Втората международна война.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР