Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отговори задочно на

...
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отговори задочно на
Коментари Харесай

Василев: Пътните фирми ще получат пари за реално свършена работа

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отговори задочно на пътните компании, които през днешния ден сигнализираха, че към момента не са получили пари за осъществени ремонтни действия и поддръжка на пътищата в страната. В изявление за BTV финансовият министър подсети, че дейностите са направени по контракти с възлагания, които надскачат себестойността си 10 пъти, в нарушаване на закони и без позволения за градеж.

Точно тези хора би трябвало да са наясно, че разпоредбите са други към този момент. Искаме транспарантни търгове, които ще се печелят на база най-евтина цена “, съобщи Василев.

Припомняме, че предходната година някогашният районен министър Виолета Комитова разкри, че бюджетът на Пътната организация е надскочен в пъти и е изразходван още през април 2021 година Така се стигна до митинги на пътни компании в София, които заявяваха, че страната им дължи 900 млн. лева Впоследствие се стигна до консенсус сред сектора и властта – предварително преустановяване на договорите им и погашение на дължимите суми.

Днес стана ясно, че макар сделката, компаниите още не са получили парите си за осъществените действия.

Комисия работи и ревизира какво е свършено действително и ще се заплати единствено то. Ние ще съблюдаваме законите. Ако те не желаят – има задоволително компании, които ще желаят “, уточни Василев.

По думите му въпросът би трябвало да бъде решен до седмици, тъй като договорите с компаниите към този момент са прегледани обширно, предстоят физически огледи. Василев съобщи, че България се нуждае от базисна инфраструктура. Именно поради това и проектът на ръководещите в този бранш е толкоз упорит.
Официалният отговор на Министерство на регионалното развитие
След писмото на ББК " Пътища ", отрасловото ведомство излезе с прессъобщение, в което разяснява, че дейностите се ревизират от междуведомствена работна група, в която вземат участие консултант на министър-председателя, заместник-министри на районното развиване и благоустройството и на финансите, както и специалисти от двете ведомства.

Работната група проучва месечните, спомагателните и изключителните задачи, възлагани по договорите за поддържане на републиканските пътища. Други задания са да се извърши ценови разбор на тези задачи, както и да се откри точният размер на дължимите суми. Работната група би трябвало да откри още дали са признати със документи действия, които не дават отговор на заданията, и дали не са възлагани действия, които не са предмет на договорите за поддръжка, показват от отрасловото ведомство.

В подписаните през октомври и ноември 2021 година съглашения с пътноподдържащите компании падежът на отговорностите по договорите изтича през юни и юли 2022 година Тоест периодите за разплащане по тези спомагателните съглашения изтичат в средата на годината.

Плащанията ще се осъществят след обезпечаване на средства на Министерство на регионалното развитие, респективно на Агенция „ Пътна инфраструктура “, с преднамерено решение на Министерския съвет. В проектобюджета на АПИ за 2022 година не са заложени средства за погашение на насъбраните отговорности по контракти с надхвърлени стойности, тъй като не е конкретизиран точният размер на сумите.

Срокът за работа на междуведомствената група изтича при започване на май месец тази година. Дотогава работната група ще излиза с междинни месечни отчети, въз основата на които безспорните неизплатени действия по договорите ще бъдат незабавно разплащани. За останалите суми страната ще организира договаряния с всяка съответна компания за всяка съответна активност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР