Витлата на ветрогенераторите вече могат да се рециклират и материалите

...
Коментари Харесай

Заработи първата турбина с рециклируеми витла


Витлата на ветрогенераторите към този момент могат да се рециклират и материалите от тях да се употребяват наново (снимка: CC0 Public Domain)

Добиването на вятърна сила е основна част от енергийния микс на от ден на ден страни, само че когато големите турбинни витла доближат края на експлоатационния си живот, те се озовават в специфични депа за боклуци, най-често из пустини, където просто биват заравяни подземен. Първата в света вятърна турбина с рециклируеми „ перки “ проработи неотдавна и демонстрира, че възобновимата сила може би ще се отърве от казуса със заровените витла.

Значителна част от съставените елементи на вятърните турбини могат да се рециклират – да вземем за пример кулите и гондолите. Но композитните материали, употребявани за производството на големите перки, всекидневно не могат да се рециклират. Те се оказаха по-голямо предизвикателство от прелитащите птици и прилепи.
още по темата
Ключът към създаването на рециклируеми витла – наречени Recyclable Blades, дело на Siemens Gamesa – е нова система от епоксидна смола, която употребява лична технология „ Recyclamine “ от сътрудниците по плана Aditya Birla Advanced Materials.

„ За разлика от стандартните материали, системата от рециклируема смола разрешава преработване на витлото и възобновяване на армировката и матрицата от смола “, разясняват от Siemens Gamesa. „ Възстановените материали могат да бъдат употребявани наново и пренасочени към нови задания, връщайки се назад в системата и затваряйки цикъла на произвеждане на вятърна енергия”.

В края на експлоатационния живот на витлото смолата, фибростъклото, дървото и други материали, употребявани за производството на Recyclable Blade, ще бъдат отделяни благодарение на мек киселинен разтвор, след което могат да продължат да се употребяват в производството на нови артикули, като да вземем за пример куфари или външни облицовки за битова техника и електроника.

Първата турбина с рециклируеми витла към този момент работи: всяка от перките е с дължина 81 м, минала е проби в работни условия и към този момент създава електричество в офшорния вятърен парк Казкази в Северно море. Тази апаратура се ръководи от RWE Renewables. Очаква се броят на турбините на това място да доближи 38 за реализиране на обща конфигурирана мощ от 342 MW.

Сега производителят се готви да предложи на пазара и други размери на своите Recyclable Blades – надлежно с дължини 108 метра и 115 метра.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР