Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за

...
Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за
Коментари Харесай

Иван Гешев остава на поста си най-рано до 4 май

Висшият правосъден съвет отсрочи разглеждането всъщност на предлагането за премахване на  основния прокурор Иван Гешев. Това стана посредством процедурни хватки. Така той остава на поста си най-малко до 4 май. До тази дата правосъдният министър Надежда Йорданова би трябвало да в профил пропуските в настояването за предрочното преустановяване на мандата му, направени от нейния предходник Янаки Стоилов. Причината е, че Върховен административен съд задължи кадровиците да прегледат и това искане, оповестява " Нова телевизия ".

Гешев: Прокуратурата дава задоволително неприкритост и гласност, време е това да създадат и политиците

На 4 май ще стане ясно дали настояването на някогашния длъжностен министър дава отговор на разпоредбите, признати от Висш съдебен съвет и дали двете претенции – на Йорданова и Стоилов, могат да бъдат обединени.

Висш съдебен съвет даде период за премахване на нередовности на предлагането за освобождение на Гешев

Преди началото на съвещанието Гешев прикани за обществен спор с Йорданова. Тя от своя страна разгласи, че е изцяло подготвена за подобен. Според обвинител №1 няма причини нито за по този начин наречената правосъдна промяна, нито за отстраняването на основния прокурор от поста. А съгласно министъра е извънредно време България да получи основен прокурор, който не се прикрива зад полицейско принуждение.

„ Очаквам да повиша равнището си на обща просвета и правни познания в придържащите съвещания на Пленума на Висшия правосъден съвет. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то щеше да е тъжно за българската държавност ”, сподели Гешев.

„ България е извънредно време да получи основен прокурор, който изискуем на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и пази правата на хората, без да ги нарушава ”, сподели Йорданова.

Кадровиците обаче се оказаха с ново затруднение преди дебата всъщност. Върховният административен съд е изпратил решението си, че са длъжни да се произнесат по настояването за премахване на Иван Гешев, импортирано от Янаки Стоилов в средата на юли предходната година.

„ В разпоредбите е позволена такава опция. Конкретната компликация е, че двете производства се намират в друг стадий ”, изясни правосъдният министър.

„ В името на българската държавност се надявам министърът на правораздаването, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да декларира погрешни изказвания с искрено политически темперамент, които уронват престижа на правосъдната власт и по този метод засягат всеки един български жител, да съобщи изказванията си в Пленума на Висш съдебен съвет, а не да мълчи ”, сподели Гешев.

За следващ път основният прокурор назова настояването „ просто нищо ". И още веднъж прикани за обществен спор с министър Надежда Йорданова, както и с ръководителя на " Да, България " Христо Иванов.

От своя страна Йорданова сподели, че е подготвена за спор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР