Висшият представител на САЩ в Тайван Сандра Оудкърк обяви, че

...
Висшият представител на САЩ в Тайван Сандра Оудкърк обяви, че
Коментари Харесай

САЩ увериха Тайван, че са ангажирани да помогнат на острова да се отбранява

Висшият представител на Съединени американски щати в Тайван Сандра Оудкърк разгласи, че Съединени американски щати са ангажирани да оказват помощ на Тайван да се отбранява на фона на засиленото напрежение сред Тайпе и Пекин, осведоми " Ройтерс ".

Говорейки пред кореспонденти на първата си конференция, откогато пое поста си през юли, тя дефинира връзките на Съединени американски щати с Тайван като " постоянни ".

" Съединените щати имат ангажимент да оказват помощ на Тайван да обезпечи своята самозащита ", увери Оудкърк, която оглавява Американския институт в Тайван, който е де факто посолството на Съединени американски щати при неналичието на публични дипломатически връзки.

Нейните мнения идват откакто напрежението сред Тайван и Китай, който не изключва завладяването на демократично управлявания остров със мощ, ескалира през последните седмици.

Въпреки че Съединени американски щати, както множеството страни, нямат публични връзки с претендирания от Китай остров, те са най-важният интернационален покровител и главен снабдител на оръжие. Администрацията на президента Джо Байдън се опита да съобщи още веднъж тази поддръжка, разгневявайки Пекин.

Вашингтон е длъжен по закон да даде на Тайван средства за отбрана, само че от дълго време следва политика на " стратегическа неизясненост " по отношение на това дали ще се намеси военно, с цел да отбрани Тайван при положение на китайско нахлуване.

На въпрос дали Съединените щати ще застанат в отбрана на Тайван, в случай че Китай нападна, Оудкирк сподели, че политиката по отношение на Тайван е ясна и остава непроменена, цитирайки няколко американски закона, уреждащи връзките му с Тайван.

Неотдавнашното нарастване на китайските военни учения в идентификационната зона на Противовъздушна отбрана на Тайван е част от това, което Тайпе счита за засилен боен тормоз от Пекин.

Министърът на защитата на Тайван Чиу Куо Ченг сподели по-рано този месец, че военното напрежение с Китай е най-тежкото си от повече от 40 години.

В изявление за CNN, излъчено в четвъртък, президентът на Тайван Цай Ингвен удостовери, че дребен брой американски сили са в Тайван, с цел да образоват тайвански бойци.

Попитан за повече детайлности по отношение на наличието на американските сили на острова, Oudkirk отхвърли да разяснява съответни интервенции или образование.

" Ние се ангажираме с нашите сътрудници в Тайван рутинно, с цел да оценим уязвимостите, да оценим методите, по които можем да подкрепим Тайван в построяването на личната си самоотбрана ", сподели тя.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен във вторник прикани всички държави-членки на Организация на обединените нации да поддържат " постоянното " присъединяване на Тайван в системата на Организация на обединените нации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР