Висши офицери от армията на Габон обявиха военен преврат в

...
Висши офицери от армията на Габон обявиха военен преврат в
Коментари Харесай

Военните в Габон обявиха, че са взели властта в страната. Оспориха изборни резултати

Висши офицери от армията на Габон оповестиха боен прелом в ранните часове на деня в сряда, заяви. В изказване по телевизия „ Габон 24 “ военните настояват, че са взели властта и съставляват всички сили на сигурността и защитата в африканската страна.

Новината пристигна минути откакто станаха ясни резултатите от президентските и парламентарните избори в Габон, извършени предходната събота. Централната изборна комисия разгласи, че президентът Али Бонго е определен за трети мандат с над 64% от гласовете.

Офицерите споделиха, че не признават резултатите от вота и стартират дейности за отменяне на изборите. До второ разпореждане ще бъдат затворени границите на страната, а институциите ще се разхлабен.
 Кадър от изказването на габонските военни. 30 август 2023 година
Репортер на „ Ройтерс “ оповестява за пукотевица в габонската столица Либревил след изказването на военните.

Към момента няма реакция от държавното управление на Габон, не е ясно и къде се намира Али Бонго. За последно той е забелязан на обществено място в събота, до момента в който подава гласа си.

В деня на вота ръководещите стопираха достъпа до интернет и постановиха полицейски час за „ да се резервира сигурността на цялото население “. В доста секции гласуването беше забавено, което сътвори напрежение.

Основният противник на Бонго за президентския пост беше професорът по стопанска система Албер Ондо Оса . Неговата акция стъпваше на потребността за смяна и нови стопански благоприятни условия в Габон.

Освен военните, екипът на Ондо Оса също разкритикува резултатите от изборите и излезе с изказвания за нередности, които щабът на Бонго отхвърли.

Бонго и неговото семейство стоят отпред на африканската страна през последните 56 години.

Габон е богата на нефт и манган, членка на организацията на страните експортьорки на нефт ОПЕК. Страната е и някогашна колония на Франция.

Ако военният прелом в страната е сполучлив, той ще бъде осмият в Западна и Централна Африка от 2020 година насам. Най-скорошен беше от юли тази година.

Военни завзеха властта и в, Гвинея, и Чад.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР