Високото кръвно налягане представлява най-високия риск от инсулт, показва изследване

...
Високото кръвно налягане представлява най-високия риск от инсулт, показва изследване
Коментари Харесай

Инсултът може да се избегне: „кръвното“ е най-рисковият фактор

Високото кръвно налягане съставлява най-високия риск от инсулт, демонстрира проучване направено на 2 6 000 души от всички земни континенти, чиито резултати бяха оповестени в научното списание Лансет.

Високото кръвно налягане дружно с девет други рискови фактори е причина за 90% от инсултите на планетата. От своя страна мозъчния т удар ( инсултът ) е водеща причина за смъртните случаи изключително в по-бедните страни по света.

Двата съществени вида инсулт са исхемичен , т.е. провокиран от запушването на кръвоносни съдове в мозъка от кръвни съсиреци, каквито са 85% от случаите на инсулт и хеморагичен , провокиран от кръвоизлив в мозъка. Превенцията и в двата случая е допустима и проучването демонстрира основните ограничения за попречване на инсулта.

Водещият на проучването академик е доктор Мартин ОДонел от Института за проучване на здравето на популацията в Университета в Хамилтън, Канада в съдействие с учени от още 32 страни.

Анализирани са аргументите за инсулт на 26 000 души от 32 страни по света. Изследователите откриват, че основните рискови фактори водещи до инсулт са: високо кръвно налягане с тежест 47.9%, ниска физическа интензивност с тежест 35.8%, неприятно хранене с тежест 23.2%, затлъстяване 12.4%, тютюнопушене 9.1%, диабет 3.9%, алкохолизъм 5.8%, стрес 5.8% и високи равнища на мазнини ( липиди ) в кръвта 26.8%.

Според изследването, с най-голяма прогностична стойност като индикатор е равнището на аполипопротеин, а не толкоз равнището на общия холестерол. Повечето от тези рискови фактори се усилват взаимно – да вземем за пример съществуване на диабет при затлъстяване. Общо тези 10 фактора са причина за 91% от случаите на инсулт по света.

Интересно е обаче, че тежестта на някои от тези рискови фактори варира в другите международни райони. Например високото кръвно налягане като рисков фактор има тежест от 38.8% в З ападна Европа, Северна Америка и Австралия и 59.6% в югоизточна Азия. Рисковият фактор на алкохола е най-нисък в З ападна Европа и най-голям в Африка и южна Азия. Рисковият фактор, приближаващ от ниска физическа интензивност, е най-силен в Китай.

Авторите на проучването извеждат три съществени извода от него:

  1. Инсултът е болест която може да бъде избегната , без значение на факторите възраст и пол.
  2. Относителната тежест на рисковите фактори може да бъде повлияна от характерни за обособените райони стратегии за предварителна защита.
  3. Допълнително проучване е нужно за опциите за предварителна защита на инсулта за разнообразни групи от популацията, разграничени по пол, възраст, етнос и район.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР