Високото диастолно кръвно или висока долна граница на кръвно налягане

...
Високото диастолно кръвно или висока долна граница на кръвно налягане
Коментари Харесай

Какви са причините за висока долна граница на кръвно (диастолично кръвно налягане)?

Високото диастолно кръвно или висока долна граница на кръвно налягане е тип хипертония. Лекарите не знаят тъкмо за какво се случва, само че затлъстяването, високите равнища на триглицеридите, тютюнопушенето и алкохолът могат да допринесат за това положение. Приема на медикаменти и смяна в метод на живот постоянно може да оказват помощ за оправянето с казуса.

Лекарите употребяват две цифри, систолно (горно) и диастолно (долно), с цел да опишат кръвното налягане. Систолното мери налягането по време на свиването на сърцето, до момента в който диастолното е налягането в интервала сред ударите на сърцето.

Въпреки че постоянно има повече фокус върху систоличното число, не би трябвало да се подценява смисъла на диастолното налягане.

Нормалното кръвно налягане при възрастни се дефинира като систолично кръвно налягане от 120 mmHg и диастолично кръвно налягане от   80 mmHg . Хипертонията се дефинира като систолично кръвно налягане, равно на или над 140 mmHg и/или диастолично кръвно налягане, равно или над 90 mmHg.

Изолираната диастолна хипертония (IDH), характеризираща се с висока долна граница на кръвно налягане над 90 mm Hg при човеци с обикновено систолично кръвно налягане, е проблем, на който би трябвало да се обърне внимание.

Тази публикация преглежда аргументите и рисковете, свързани с високото диастолично кръвно налягане, дава насоки за попречване на високо кръвно налягане и изследва опциите за лекуване.

Причини

Принципно, в случай че човек има хипертония, той има повишение както на систолното, по този начин и на диастолното кръвно налягане.

Въпреки това, нараснало диастолно кръвно налягане поражда при изолирана диастолна хипертония (IDH).

Според министерството на опазването на здравето на Република България , за високо кръвно налягане се счита:

Категория Систолно АН /mmHg/ Диастолно АН /mmHg/
Оптимално <120 <80
Нормално 120-129 80-84
Високо обикновено 130-139 85-89
Хипертония І степен 140-159 90-99
Хипертония ІІ степен 160-179 100-109
Хипертония ІІІ степен ≥180 ≥110
Изолирана систолна ≥140 <90

Причините за висока долна граница на кръвно налягане

Ако сте попадали на публикация, посочваща разнообразни стойности, то имайте поради, че в Америка дефинират  хипертонията като:

  • Систолично кръвно налягане (горно число) от 130 mmHg или по-високо
  • Диастолично кръвно налягане (долно число) от 80 mmHg или по-високо

Ето за какво, съгласно насоките в Америка, лекарите класифицират стадий 1 хипертония като диастолично кръвно налягане от 80–89 mm Hg диастолично кръвно налягане. Те класифицират етап 2 IDH като диастолично кръвно налягане над .

Изолираната диастолна хипертония е необикновена и съставлява по-малко от от случаите на хипертония.

Лекарите не схващат за какво човек може да развие диастолна хипертония. Те допускат, че стесняването на артериолите се предизвиква от хормони в тялото.

Честите аргументи за изолирана диастолна хипертония са:

  • ендокринни нарушавания
  • реноваскуларни нарушавания
  • сънна апнея

Проучване показва връзката сред тежката сънна апнея и кръвно налягане.

Въпреки това, някои евентуални и предотвратими аргументи за изолираната диастолна хипертония също включват следното:

Затлъстяване

Лекарите хипертонията със . Също по този начин свързват с изолираната диастолна хипертония.

За да се понижи риска от изолирана диастолна хипертония, човек може да предприеме стъпки за постигане на умерено тегло посредством диета и извършения.

Ако на човек му е мъчно да направи промени в диетата или да усили физическата интензивност, лекарят може да предложи различни благоприятни условия за ръководство на тежестта.

Консумация на алкохол

Някои демонстрират, че потреблението на алкохол способства за висока долна граница на кръвно налягане.

За да се предотврати високо кръвно налягане,  препоръчва мъжете да не употребяват повече от две алкохолни питиета дневно, а дамите не повече от една алкохолна напитка дневно.

AHA декларира, че една напитка е или:

  • 350 мл бира
  • 120 мл вино
  • 30-50 мл спиртни питиета

свързва пушенето с изолирана висока долна граница на кръвно налягане. Например,  в Китай откри, че измежду лица на възраст 90 и повече години, актуалното или предходно тежко пушене покачва диастоличното кръвно налягане.

Повишените триглицериди или мазнините в кръвта са друга за изолирана диастолна хипертония, която лекарите свързват и с други опасности за здравето.

Ако хората имат нараснали триглицериди в кръвта и висок „ неприятен “ LDL холестерол, това усилва риска от сърдечни болести и инсулт.

Хората могат да понижат триглицеридите, като създадат промени в диетата. Например, спазването на диета в средиземноморски жанр, богата на мазна риба, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да помогне за триглицеридите в кръвта.

Рискови фактори

Има избрани рискови фактори за високо диастолично кръвно налягане, които човек не може да управлява.

Те включват:

  • Възраст: Диастолната хипертония е постоянно срещана при хора и  е необичайност при възрастни хора.
  • Фамилна анамнеза: Наличието на членове на фамилията с хипертония усилва самостоятелния риск от диастолна хипертония.
  • Сърдечносъдови събития: Ако обещано лице е претърпяло случай, който е увредил сърдечния мускул, това усилва риска от висока долна граница на кръвно налягане.
  • Диабет: Хората с  диабет и нараснали равнища на кръвната захар може да са  развият диастолна хипертония.
  • Хипотиреоидизъм: Около  от хората с ниски равнища на тиреоидни хормони имат диастолна хипертония.
  • Бъбречно заболяване: Индивиди с хронично бъбречно заболяване диастолна хипертония .
  • Пол: В огромно от 2019 година с съвсем 2,5 милиона участници, откривателите откриха, че разпространяването на изолирана диастолна хипертония е доста по-високо при мъжете – 4,5% от общото население спрямо дамите при 2,2%.

Здравословни опасности

Ако човек има обикновено систолично кръвно налягане, понижаването на диастоличното кръвно налягане може да повлияе на регулирането на кръвния поток в мозъка, което води до инсулт.

Според изследване уичените свързват изолираната диастолна хипертония с риск от следващи сърдечно-съдови събития.

Изолираната диастолна хипертония усилва риска на индивида от разнообразни здравословни положения, в това число:

  • сърдечно заболяване
  • сърдечен удар
  • сърдечна непълнота
  • аневризма
  • предсърдно мъждене
  • периферно артериално заболяване

Симптоми на висока долна граница на кръвно налягане

Често нарасналото диастолично кръвно налягане не предизвиква забележими признаци.

Голямо от 2019 година  откри, че доста хора не са знаели, че имат изолирано диастолично кръвно налягане. От 2 351 035 участници, 3,2% са имали това положение. Над 86% не са били лекувани и единствено 10,3% от тези лица са знаели, че имат нараснало кръвно налягане.

AHA отбелязва, че общоприетото разбиране, че високото кръвно налягане ще аргументи изпотяване, зачервяване на лицето или възприятие на раздразнителност, е мит.

Въпреки това, човек би трябвало да потърси незабавна здравна помощ, в случай че изпита следните признаци. Те могат да демонстрират съществено затруднение като инфаркт или инсулт:

  • болежка в гърдите
  • затруднено дишане
  • замаяност
  • неочаквана поява на уязвимост
  • промени в речта
  • загуба на схващане

Лечение

Намаляването на диастоличното кръвно налягане може да  сърдечни проблеми, изключително при младежи с обикновено систолично кръвно налягане. Следователно в тази група лекарите могат да изберат да не лекуват изолирана диастолна хипертония.

Изолираната висока долна граница на кръвно е извънредно при възрастни хора, само че лекарите могат да изберат нехирургичен метод, в случай че има подобен. Най-добрият метод е лекарите да лекуват по-възрастните човеци според от тяхното характерно главно сърдечно-съдово заболяване.

Опциите за лекуване на изолираната висока долна граница на кръвно налягане включват:

  • блокери на калциевите канали
  • инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим
  • ангиотензин рецепторни блокери
  • диуретици

Лекарите могат също по този начин да предлагат на хората да създадат промени в метода си на живот, с цел да понижат изолирана диастолна хипертония, в това число:

  • понижаване на потреблението на алкохол
  • поддържане на умерено тегло
  • ежедневна интензивност
  • отбягване на тютюна
  • следене на кръвното налягане вкъщи

Предотвратяване

Някои хора могат да предотвратят появяването на високо диастолично кръвно налягане, като заобикалят пушенето, алкохола, понижат мазнините в кръвта и поддържат умерено тегло.

В други случаи някои неконтролируеми фактори – като биологичен пол, фамилна анамнеза (наследствено високо кръвно) и живот с диабет – може да значат, че някой не може да предотврати високото диастолично кръвно налягане.

Може ли тревогата да аргументи висока долна граница на кръвно налягане? 

Липсата на изследвания, които да допускат, че тревогата провокира повишение на диастоличното кръвно налягане единствено по себе си. Въпреки това, безпокойството може да увеличи диастоличното кръвно налягане при някои хора.

показва, че са нужни повече проучвания, с цел да се разбере по какъв начин тъкмо тревогата покачва кръвното налягане и за какво това се случва единствено при някои хора, изключително при по-млади възрастни.

Едно от догатките е, че психическият стрес може да задейства избрана част от нервната система, която задейства каскада от хормони, пречейки на регулирането на кръвното налягане.

Кога да се консултирате с доктор

Ако човек следи кръвното си налягане вкъщи и не вижда по-ниски показания макар използването на промени в метода на живот, той би трябвало да се свърже с медицински експерт. Лекарите могат да оказват помощ да се дефинира главната причина за тяхното високо кръвно налягане.

Човек би трябвало неотложно да потърси здравна помощ, в случай че има две показания от 180/120 mm Hg или по-високи в границите на 5 минути, изключително в случай че изпитва главоболие или има кървене от носа.

Заключение

Диастоличното налягане е долното число на показанието на кръвното налягане.

Изолираната диастолна хипертония поражда, в случай че някой има нараснало диастолично кръвно налягане, което усилва риска от сърдечни болести и инсулт.

Пушенето, потреблението на алкохол, затлъстяването и високите кръвни мазнини могат да доведат до изолирана висока долна граница на кръвно налягане. Освен това избрани групи хора имат нараснал риск, в това число по-млади мъже и хора с диабет или предходни сърдечно-съдови произшествия.

Високото диастолично кръвно налягане е рядко при по-млади хора и лекарите може да не лекуват тази група. Те могат да предлагат лекуване при по-възрастни хора въз основа на настоящото им здравословно положение на сърцето.

Прочети Още:

  • Как се мери кръвно: Измерване с електронен и анероиден уред вкъщи
  • Какво значи високо кръвно налягане заран?
  • 20 метода по какъв начин да свалите кръвното налягане
  • Могат ли билките и подправките да намалят кръвното налягане?
  • DASH диета: Здравословна диета за намаляване и високо кръвно
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР