Високопоставени американски и руски представители започнаха днес разговори за стратегическата

...
Високопоставени американски и руски представители започнаха днес разговори за стратегическата
Коментари Харесай

САЩ и Русия преговарят за стратегическата ядрена стабилност

Високопоставени американски и съветски представители започнаха през днешния ден диалози за стратегическата нуклеарна непоклатимост, за което се споразумяха президентите на двете страни - Джо Байдън и Владимир Путин, по време на срещата си на върха в Женева предишния месец, съобщи Ройтерс в сряда.

Американският заместител държавен секретар Уенди Шърман и съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, оглавяват делегациите на двете страни на срещата в американското посолство в Женева.

Байдън и Путин, чиито страни имат 90 % от международните арсенали от нуклеарно оръжие, се споразумяха за започване на двустранен разговор за стратегическата непоклатимост, с цел да се " положат основите на бъдещия надзор над въоръженията и на ограничения за понижаване на риска ".

Конкретният обсег на еднодневните двустранни полемики не беше оповестен, само че анализатори чакат те да станат начало на развой за стабилизиране на обтегнатите им връзки.

" Разговорите би трябвало да доведат до действително и доста редуциране на нуклеарните оръжия. Всичко по-малко от това би било безконтролен неуспех ", сподели пред Ройтерс Даниъл Хогста от спечелилата Нобелова премия Международна акция за ликвидирането на нуклеарните оръжия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР