Високите цени на природния газ и електричеството принуждават бизнеса да

...
Високите цени на природния газ и електричеството принуждават бизнеса да
Коментари Харесай

След поскъпването на природния газ: Производители и търговци вдигат цените на стоките

Високите цени на природния газ и електричеството принуждават бизнеса да търси нови решения за оцеляване. Някои от огромните хлебопроизводители са подхванали потреблението на различни източници на сила. 
Ние рискувахме и си изхрадихме фотоволтаична апаратура, която използваме за лични потребности. Цената на електрическата енергия към този момент при нас не е толкоз, при по-малките компании ще има отражение. Относно газта, би трябвало да стане доста фрапантна смяна, с цел да окаже някакво въздействие на цената на хляба и хлебните произведения като цяло.
Димитър Людиев - хлебопроизводител

В този отрасъл съществена причина за задържавнето на цените на хлебните произведения е това, че на брашното и хляба няма Данък добавена стойност. В сектора регистрират растеж с нарасналите цени на другите консумативи.
Там има корекции само че те се отразяват надлежно на прокути, в които се употребяват - сирене, мляко, маргарина. Голяма част от маргарина, който се употребява в България е импорт от Украйна и сигурно оказва въздействие.
Димитър Людиев - хлебопроизводител

Поскъпването на природния газ обаче сигурно ще засегне отоплението на детските градини и учебни заведения, които са на делигиран бюджет.
Въпреки че се отопляваме с газ и са санирани постройките въпреки всичко едно нарастване на цените е от голямо значение за нас. При всички случаи ще ни бъде доста мъчно и несъмнено родителите би трябвало да бъдат спокойни че няма да оставим децата на студено. Но за сметка на това може би ще би трябвало нещо друго да съкратим. Надяваме се несъмнено на субсидии от страната, тъй като при по този начин делигираните бюджети това нарастване не е планувано.
Марияна Бойчева - шеф на детска градина „ Златно ключе ”Бургас

Повишението на цените се отразява зле за дребния бизнес и търговията. Това био-магазинче да вземем за пример се отоплява на ток, само че зарежда стока от български производители и сертифицирани ферми.
Това, което най-вече се купува при нас, са млечните артикули и саламите. При тях в действителност е най-осезаемото повишаването. В рамките на тези две години от които аз работя има към 30-40% на всичко от което зареждам.
Кики Тенева - притежател на магазин

Кики е повишила цените на някои артикули, само че признава, че повишаването и прогнозите за идващите месеци са тревожни. Разходите на този вид търговци с изключение на за стока, са наем на помещение и електричество за отопление. „ Разходите за счетовоство нарастват, осигуровките ни нарастват непрекъснато. И това се отразява и върху нас като търговци, и върху хората, които купуват. Хората са почнали към този момент доста да си вършат сметката и да си пресмятат всеки един разход, което това натоварване и обременяване води пък до излишeн стрес във всеки “, споделя Тенева.В същото време, искащите да изоставен България, с цел да работят в чужбина, са доста по-малко от есента на предходната година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР