Високите температури взимат жертви, намаляват трудоспособността, водят до повече трудови

...
Високите температури взимат жертви, намаляват трудоспособността, водят до повече трудови
Коментари Харесай

Загубите от влошените условия на труд заради жегите ще достигнат 2.4 трлн. долара към 2030 г.

Високите температури взимат жертви, понижават трудоспособността, водят до повече трудови контузии. България също е уязвима Най-рискови жегите са за работещите навън - земеделци, строители, само че също и в текстилната индустрия, в превоза, спорта и други Дори работата в офис става непродуктивна след избрани температури Зорница Спасова е част от, тя е основен помощник в Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването. Има докторска степен по Климатология в СУ " Св. Климент Охридски " и от 2008 година се занимава с влияние на изменението на климата върху човешкото здраве. Научен секретар на Българското сдружение по здравна география, хъб управител на стратегия Climate KIC за НЦОЗА и уредник на the Lancet Countdown on Health and Climate Change в България. " Капитал " разгласява публикацията й със съкращения. Заглавието е на редакцията.
Броят на уязвимите хора, изложени на горещи талази по света, се е нараснал с към 125 млн. в интервала 2000 - 2015 година Горещата работна среда се смята за професионален здравен проблем, който може да засегне жизненоважни органи като сърцето, мозъка и бъбреците. Но даже преди проявата на клинични признаци, топлинното безсилие оказва отрицателно въздействие върху способността на служащите да правят физическа и умствена работа. Така понижената продуктивност на труда и икономическите загуби за обществото са измежду сериозните отрицателни последствия от световното стопляне.
Кой е най-уязвим
Земеделските служащи са една от най-уязвимите професионални групи, които ще бъдат наранени от изменението на климата. При тях вероятността да починат от жегите е 25 пъти по-голяма спрямо хората, които не работят навън. Това е и най-голямата група работещи на открито - броят им в международен мащаб доближава 1 милиарда души.
Реклама
Проучване на смъртните случаи при горещо време за интервала 1977 - 2001 година в Североизточна Каролина, Съединени американски щати, да вземем за пример, демонстрира 45% дял на земеделските производители. Около 94% от тях оповестяват, че работят и при рискови температури и 40% претърпяват признаци, свързани с топлинен стрес.

За тази категория трудещи се постоянно липсват стратегии за професионално здраве и сигурност. При ниски равнища на машинизация в селското стопанство и мотивация посредством възнаграждение на база продукция, селскостопанските служащи в страните с ниски и междинни приходи могат да бъдат изложени на релативно по-висок риск от топлинна експозиция.

В бъдеще се чака земеделските служащи, дружно със заетите в бранш строителство, да бъдат най-засегнатите от покачването на летните температури. Повечето от работните часове, изгубени от топлинен стрес в Северна Америка, Западна Европа, Северна и Южна Европа и в арабските страни, са в строителния бранш. Строителните служащи заемат максимален дял (36%) и в трудовите злополуки с летален излаз, свързани с топлината.

Другите наранени браншове са текстилна индустрия (много от заетите в нея работят във заводи и работилници без климатици), горска индустрия, сметосъбиране, ремонтни действия, превоз, туризъм, бранш услуги, спорт и други Определени специалности, които включват повече физическо изпитание и/или по-плътно облекло (напр. пожарникари), са високорискови. Същото се отнася за специалности, свързани с работа до спомагателен източник на топлота, например пещи, печки и други
Реклама
Според професора по физиология Ларс Нибо от университета в Копенхаген, Дания, който работи по план, наименуван HEAT-SHIELD, предопределен да изследва резултатите от излагането на топлота върху продуктивността на служащите в промишлените браншове, даже в Европа работещите в производството, строителството, превоза, туризма и селското стопанство заемат половината от работната мощ.
Намалената продуктивност
Но даже и да не се стигне до смъртни случаи, такива градуси могат да създадат доста хора неработоспособни или да намалят темповете им на работа. Още при 24 - 26°C продуктивността на труда стартира да понижава. В Европа, да вземем за пример, селскостопанските и строителните служащи губят към 15% от ефикасното работно време, когато температурата надвиши 30°C, което доближава до съвсем един работен ден на седмица, отбелязва проф. Нибо, базирайки се на разбори на HEAT-SHIELD.

При 33 - 34°C човек, работещ с умерена активност на работа, губи 50% от работоспособността си. При високи температури на въздуха, осъществяването даже на съществени задания в офис среда става мъчно, защото настава умствена отмалялост.

Възрастните служащи имат по-ниска физиологична резистентност на високи температури, а те съставляват възходящ дял на чиновниците - естествена последица от застаряването на популацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР