Вишеградската група, съставена от Полша, Унгария, Словакия и Чехия, е

...
Вишеградската група, съставена от Полша, Унгария, Словакия и Чехия, е
Коментари Харесай

Не толкова фантастичната четворка

Вишеградската група, формирана от Полша, Унгария, Словакия и Чехия, е известна като В4, само че се трансформира по-скоро във В 2+2, написа Politico в собствен разбор.

Това се дължи на възходящото разминаване сред Полша и Унгария, които вървят надолу по множеството индикатори за демократична народна власт, и Словакия и Чехия, в които наскоро бяха осъществени промени в държавните управления и това ги върна в центъра на Европейски Съюз тима.

Тази седмица чешкият министър по въпросите на Европейски Съюз Микулаш Бек акцентира това разделяне. " Унгария и Полша през днешния ден са в сериозен спор с останалите страни от Европейски Съюз, до момента в който Чехия и Словакия не свирят на същата цигулка ", разяснява той пред вестник Hospodářské noviny.

Четирите страни не се отхвърлят от Вишеградското съглашение, основано през 1991 година, само че несъмнено се движат по разнообразни траектории.

Те към момента имат общи позиции по въпроси като битката с промените на пакета " Мобилност ", които съгласно тях затрудняват централноевропейските логистични компании, разширението на свободата на услугите в Европейски Съюз и застъпничеството за нуклеарната енергетика. Но в този момент има и доста неща, които ги разделят - от политиките по отношение на Русия и Китай до обвързването на отпущането на средства от Европейски Съюз с върховенството на закона. Прага и Варшава са разграничени и във връзка с въглищната мина " Туров ", ситуирана покрай чешката граница, поради която Полша е наказана на ежедневна санкция от 500 000 евро за неспазване на решението на Съда на Европейски Съюз да затвори мината.

Основната причина за разделянето е смяната в тона на Братислава и Прага. Словашкият министър-председател Едуард Хегер пое властта предходната година, с което затвърди разрива с популистките държавни управления от близкото минало. Това остави Словакия малко самотна във Вишеградската група, до момента в който чешкият министър-председател Петър Фиала не встъпи в служба в края на предходната година, обещавайки курс към Запада.

Както за Варшава, по този начин и за Будапеща вишеградското съдействие е значим дипломатически инструмент в миг, когато двете столици са все по-изолирани. Лидерите на четирите страни постоянно вземат участие дружно в срещи на високо ниво и употребяват вишеградския формат, с цел да се опитат да окажат по-голямо въздействие в политическите диспути на Европейски Съюз, в сравнение с биха създали сами.
 Вишеградската четворка желае от Европейски Съюз безвизов режим за жителите на Беларус
Вишеградската четворка желае от Европейски Съюз безвизов режим за жителите на Беларус

Моравецки: Унгария, Полша, Словакия и Чехия оферират на белоруския народ икономическо съдействие

призна разликите в границите на алианса, само че омаловажи концепцията, че съществува спор.

" От четирите вишеградски страни три не са членки на еврозоната, а една е ", съобщи унгарският водач на конференция през декември. " И по тази причина обстановката в Словакия, връзките ѝ с Брюксел, връзките ѝ с германците, връзките ѝ със съвета на финансовите министри, е изцяло друга от нашата. "

" Ние сме по-суверенни ", сподели той и добави, че Словакия има друго " пространство за маневриране ". Тази динамичност, съгласно Орбан, е " вградена " във Вишеградската група и съставлява по-скоро " търкания ", в сравнение с спор.

Въпреки че Будапеща и Варшава са в стеснен съюз против напъните на Европейски Съюз да ги накаже за оттегляне в региона на демокрацията, политиките им по отношение на Русия са доста разнообразни. Националистическото държавно управление на Полша гледа на Русия като на опасност, до момента в който Орбан поддържа близки връзки с Кремъл.

Запитан за изказванието на Варшава, че Москва стои зад миграционната рецесия на полската граница с Беларус, Орбан съобщи, че към момента не е видял никакви доказателства по този въпрос, като добави, че в Европа има наклонност да се упреква съветският президент Владимир Путин, когато нещо не е наред.

Сега Прага се надява на промяна на властта в Будапеща и Варшава. Орбан е изправен пред тежко предизвикателство на парламентарните избори по-късно тази година, до момента в който полската партия " Право и правдивост " отбелязва спад в рейтинга си в социологическите изследвания преди плануваните за идната година избори.

" Смисълът на съдействието в границите на В4 е отслабен. Това обаче може да се промени след изборите в двете страни, а в тази ситуация с Унгария може би още тази година ", сподели Бек.

Докато това се случи, раздялите във Вишеградската четворка остават на показ.
 Южна Корея стяга връзките с Вишеградската четворка
Южна Корея стяга връзките с Вишеградската четворка

Около 650 южнокорейски компании към този момент имат наличие в четирите европейски страни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР