Виното е от тези продукти, които с течение на времето

...
Виното е от тези продукти, които с течение на времето
Коментари Харесай

Отлежаване на вино и как старее виното

Виното е от тези артикули, които с течение на времето получават все по-добри качества. Каква е повода при съхранението на виното усетът му да става по-добър?

Виното е от най-старите артикули, получавани от индивида след развой на преправка на различен артикул, и съществува от епохи. Тогава то е употребявано незабавно откакто е завършвал процесът на винефикация, тъй като не е имало още способи за дълготрайно запазване. Чак откакто хората стартират на употребяват стъклени бутилки и тапи от корк, те получават опцията да съхраняват вино вкъщи. Преди това търговците са го държали в бъчви, откъдето се е купувало. На отлежаване към този момент стартират да подлежат и виновност, които до този миг са определяни за негодни за консумация, тъй като са съдържали доста танини и киселини. Отлежаването дава опция доста виновност да доближат разцвет при разцъфване на ароматите в тях, а танините и захарите се уравновесят.

Как старее виното?

 Стареене на виното

Виното е примес със комплициран темперамент, в която химичните субстанции основават други връзки между тях и вследствие на това се появяват съставни елементи с нови цветове, мирис и свойства. Това значи, че при стареене на виното танините и антоцианите основават нов вид връзки. Процесът трае, до момента в който молекулите не престават да порастват досега, когато към този момент стартира утаяването им заради неспособност да бъдат в разтвора. Тези процеси трансформират виното, ароматът му към този момент е по-сложен и се образува букетът на виното. Променени са и на цвят. При аленото вино той е към този момент лилав или керемиден. При белите виновност става от сламеножълт в кафеникав.

Кои виновност отлежават?

 Отлежаване на виното

Всяко вино се трансформира самостоятелно. Някои типове доближават по-бързо разцвет и бърз срив по-късно. Това е особено за сортовете бяло вино. Други, като алените виновност от Бордо, доближават постепенно разцвет и постепенно губят своя искра. Тези виновност са подобаващи за отлежаване. Какви качества за стареене ще има виното, е решение на технолога по виновността. Зависи и от сортовете, от това на каква възраст е лозето, климата, в които вирее реколтата и други.

Кои сортове имат опциите да стареят?

 Отлежали бели виновност

Битува мнението, че колкото повече отлежава виното, толкоз се усъвършенстват качествата му, само че това не е правилно. Болшинството винени сортове се употребяват млади, 1-2 години откакто са създадени. Потенциал за стареене имат алените винени сортове и какъв ще е той, се дефинира от технологиите на произвеждане и самия вид. Каберне Совиньон, Сира и Небиоло имат по-добър капацитет за стареене, съпоставени с Мерло и Пино ноар.

Обикновено белият вид вино не старее. Пие се 1-2 години, откакто е създаден. Има обаче значително изключения - някои типове Шардоне, които отлежават в дъбови бъчви, развиват доста необятен набор от аромати, откакто отлежат дълго време. Някои десертни бели виновност Ризлинг и други имат капацитет, в случай че бъдат подложени на тази процедура.

Пенливите виновност също са от стареещите. При този вид вино, при отлежаване то развива аромати на масло, изгорял самун и сушени плодове. Тези аромати са вероятни при виното, което отлежава в бутилки.

Подходящият миг да бъде отворено едно вино постоянно се изпуска. Пробването на нови виновност от разнообразни реколти дава благоприятни условия за сравняване и по този начин се стига до познания кое вино е по-добре да се отвори сега и кое би трябвало да се остави да отлежи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР