Винетните такси няма да поскъпват, възможно е да намалеят, заяви

...
Винетните такси няма да поскъпват, възможно е да намалеят, заяви
Коментари Харесай

Винетките може да поевтинеят от догодина

Винетните такси няма да нарастват, допустимо е да намалеят, съобщи пред Нова телевизя районният министър Гроздан Караджов. Той посочи, че през новата седмица ще предложи на превозвачите нов, по-голям обсег на тол системата. " Те по-скоро са за понижаване, тъй като винетките заплащат 2/3 от сумата. Това не е почтено - в другите страни 2/3 от нея се заплащат от тежкотоварните транспорти ", сподели Караджов. Ако се осъществя разновидността с понижение на винетките, новите по-ниски цени ще влязат в действие от 2023 година

От началото на годината доникъде на март в Националното тол ръководство към АПИ са постъпили близо 1400 заявки за промяна на сбъркана електронна винетка, заяви БНР. Както към този момент стана известно, жителите ще могат еднократно да поправят закупена електронна винетка, в случай че са позволили техническа неточност при въвеждане на данните за автомобила.

В момента тол системата обгръща 3000 км от 20 000 км републикански пътища. Разширението на тол системата най-вероятно ще се случи от 1 юни, като обсегът й ще стане 6200 км. Караджов добави, че в този момент, с цел да избегнат платените пътища, някои превозвачи употребяват трасета през обитаеми места, поради което жителите се оплакват, че пътищата, за които заплащат с винетки, са в неприятно положение.

Автомагистрала " Хемус " ще бъде подготвена в цялостния си тип до 2027 година, сподели Караджов. Той посочи, че строителството на " Хемус " не е спряно. Не са спрени процедурите, предоставени посредством ин хаус, строи се сега.

Министърът добави, че се чака и позитивен отговор от екологичното министерство, с цел да стартира създаване на тунела под Шипка. " Имаме оферта от изпълнителя, съгласно която 4 години и 2 месеца след утвърждението на плана тунелът ще бъде приключен. Чакаме единствено екологичната процедура да приключи ", сподели министърът. Караджов разгласи, че не е оптимист за завършването на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. " Договорили сме цена, която в този момент надали би могла да бъде контрактувана, само че надалеч не съм оптимист, тъй като разновидността е недопустим за еколозите. Ако получим утвърждение, градежът ще свърши за три години ", сподели Караджов.

Министерство на регионалното развитие ще преструктурира част от бюджета си, с цел да обезпечи 500 млн. лева за поправки на четвъртокласни пътища и ВиК планове в общини с население сред 2 и 10 хиляди души. Тъй като тези средства не са категорично бюджетирани, те ще би трябвало да се разпределят с постановления. Първите траншове е допустимо да бъдат направени още през април. Това ще бъде и първата стъпка към структурирането на фонда за общински планове, заяви по-рано Караджов. Най-облагодетелствани от сходни стратегии ще бъдат по-малките общини, а не огромните градове като София, Пловдив и Варна, сподели министърът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР