Виктория Величкова и Яна Липованска са основателките на Маргаритка –

...
Виктория Величкова и Яна Липованска са основателките на Маргаритка –
Коментари Харесай

Популярни български изпълнители в подкрепа на видео-музикален проект за деца

Виктория Величкова и Яна Липованска са основателките на Маргаритка – план, който основава авторско и висококачествено музикално и 3D видео наличие на български език за най-малките деца (0-5 години).

С "Маргаритка " учиш и пееш дружно с родителите, гледаш видео, което по занимателен и увлекателен метод образова, играеш и свириш на музикални площадки на открито.

Яна и Вики са участници в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 година, дружно с още 12 започващи обществени бизнесмени, които са намерили решение на проблеми на децата в България. Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна стратегия, която предлага профилирани безвъзмездни образования и самостоятелни съвещания. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава опция на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес проект преди да продължат напред в състезанието.

Български деца могат да програмират роботи и да построят къща

Две млади учителки основават успореден свят за децата в лечебните заведения

Вики е един от най-любимите и известни реализатори в България и е позната още като Вики от Мастило. Преди няколко години, откакто осъзнава, че в България няма качествено направена детска музика, която да е с съвременно звучене и да приказва на езика на актуалните деца, Вики взема решение да направи диск с такава музика. Заедно със брачна половинка на Яна вършат актуален аранжимент на известни детски български песнички и ги записват в неговото студио.

И по този начин, към този момент подготвени и записани, песничките отлежават няколко години преди да пристигна верният миг да видят бял свят. През това време Яна и Вики стават майки – раждат се дъщерята на Вики – Маргарита - и синът на Яна – Сава.

Грижейки се за Сава, Яна бързо открива че няма качествено видео и аудио наличие за деца на български език, което да му предложи. Осъзнавайки тази липса на пазара и вземайки поради своя 10 годишен опит в медийния бизнес, Яна взема решение, че желае да се занимава със основаване на българско видео наличие за деца.

Двете с Вики се срещат още веднъж и сплотяват хрумвания. И двете са дейни персона, които са привикнали да вършат първата крачка, и да търсят решения. Така през 2016 година основават “Маргаритка”. Кръщават го на дъщерята на Вики, която се ражда в годината на основаването на плана.

Точно преди Коледните празници предходната година издават компактдиска “Маргаритка”, който дава нов живот на типичен детски песни като “Зайченцето бяло”, “Зеленчуци, който не яде “, „ Мама ми купи през днешния ден “. За реализатори на песните притеглят известни български реализатори като Орлин Павлов, Белослава, Графа, Михаела Филева, Любо Киров, Мая Бежанска и други.

Дискът се оказва доста сполучлив и за няколко месеца съвсем целият първи тираж от него е изкупен. С облагата от продажбите двете основават първата по рода си музикална площадка в България в парк “Гео Милев” в София.

Площадката дава опция на всяко дете да се допре до магията на музиката непринудено и с интерес и любознание да развива своите психомоторни качества. За откриването й на 1 юни тази година Яна и Вики провеждат концерт с всички песни от диска, на който идват 3000 индивида. Площадката се трансформира бързо и в обичано място за излети на доста от детските градини в София. Двете възнамеряват построяването на нови площадки.

Започват да вършат и 3D видеа към песничките в компакт диска. Така основават и усмихнатите 3D герои Биби, Мими и Маргаритка. Искат те тримата да бъдат актуалните български герои на децата, с които те да порастват. Целта им е "Маргаритка " да се трансформира в съвременна българска "марка ", в която децата да припознават себе си, да намират занимания, информация и да обичат. Знаят, че живеем в софтуерен свят, в който децата израстват дружно със актуалните технологии, гледайки 3D наличие в интернет. Те не намират това за нещо неприятно – анимацията забавлява, образова и радва днешните деца. Опитът им демонстрира, че когато е направена качествено, наличието предизвика въображението на децата, тъй като те придвижват историята от видеото в действителния си живот и развиват техни истории на база на видяното.

На този стадий "Маргаритка " основава напълно авторски 3D анимирани клипове на песничките от компакт диска. Оказва се, че "Зайченцето Бяло " съществува като произведение от 73 години, само че до в този момент в никакъв случай никой не му е правил напълно авторска анимация. Искат да създадат и просветителни видеа за цифрите, буквите, цветовете, формите и други с концепцията децата да научават значимите неща първо на майчиния си език, а не на британски.

Опитът и контактите на Вики и Яна им разрешават да развиват “Маргаритка” с огромна скорост и триумф. Всеки ден получават известия, в които ги питат по кое време ще има идващ диск с нови творби, по кое време ще има нова площадка, по кое време ще има още видеа. Въпреки, че двете са мотора на “Маргаритка”, споделят, че, с цел да се случи той в действителност, са нужни поддръжката и напъните на доста хора - 3D дизайнери, музиканти, аранжори, редица известни български реализатори, които се съгласяват да изпеят по една детска ария. А Сава – синът на Яна – озвучава Биби.

За тях двете целият план Маргаритка – дискът, видео платформата и музикалните площадки - е един метод за предпазване на детския дух. Вярват, че в простите неща се крие гениалното решение за вярно другарство със актуалните деца и намират отговора в музиката. Тя е прелестен другар за децата и дава опция на всяко семейство да показа непосредственост и наслада, пеейки едни от най-популярните детски песни или свирейки на музикалните принадлежности на площадката. “Важно е да намерим път към децата си, посредством новите технологии и да не забравяме, че те са на първо място деца.” – обобщават Вики и Яна.

Най-трудното в работата им е конфликтът с неразбирането на казуса, с който се занимават. Разказват, че доста постоянно хората, които още нямат деца, не съумяват да схванат за какво неналичието на качествена българска музика и видео наличие за деца е проблем. Повечето родители на дребни деца обаче доста добре схващат какво вършат, поддържат идеята на “Маргаритка” и им благодарят за това, което вършат. Едно семейство даже е направило торта за първия рожден ден на детето си, украсена със захарни фигурки на Биби, Мими и Маргаритка. “Това е един от най-емоционалните и удовлетворяващи моменти, който можем да си представим. Ние радваме децата и възрастните, с всичко което вършим, и това е най-голямата премия за нас.” – описват Яна и Вики.

През лятото провеждат караоке конкурс за детска ария дружно с “Майко мила” – различен участник в Акселератора на ПРОМЯНАТА. Благодарение на тях Яна и Вики научават за опцията да аплайват в състезанието. Разбират, че присъединяване в ПРОМЯНАТА би им донесло нужната им поддръжка, с цел да развият “Маргаритка” и аплайват. Преминават през първите четири стадия на селекция, с цел да станат едни от 13-те обществени бизнесмени, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 година. В него се срещат с доста забавни хора, които им дават тласък и религия, че бъдещето в България може да е по-добро. Акселераторът им оказва помощ да проучват и дефинират по-добре и обществения проблем, с които се борят.

В Акселератора Яна и Вики ще преминат през общо 8 образования доникъде на ноември. Обученията ще ги приготвят да се явят на изявление с специалисти от България и Швеция, които ще дефинират кои ще са петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Те ще получат финансиране, медийно внимание, менторска поддръжка, образования и достъп до интернационалната мрежа на Reach for Change. Публиката още веднъж ще има късмет да гласоподава за своя любимец измежду петимата финалисти през януари 2018 година

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира за четвърта поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-доброто и несъмнено бъдеще на българските деца. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА оказа помощ на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР