Виктор Орбан и Джордж Сорос Фондация Отворено общество на Джордж

...
Виктор Орбан и Джордж Сорос Фондация Отворено общество на Джордж
Коментари Харесай

Отворено общество закрива офиса си в Будапеща и се мести в Берлин


Виктор Орбан и Джордж Сорос

Фондация " Отворено общество " на Джордж Сорос заяви, че ще закрие офиса си в Будапеща и ще се реалокира в немската столица Берлин. Фондацията съобщи, че напуща поради все по-репресивната политическа и юридическа среда в Унгария, съобщи Ройтерс.

" Решението за пренасяне на дейностите отвън Будапеща идва в миг, в който унгарското държавно управление се приготвя да наложи нови ограничавания на неправителствените организации посредством пакета от законодателни ограничения, наименуван от него " Спрете Сорос ", се споделя в изказване на фондацията.

Виктор Орбан, чиято партия завоюва парламентарните избори през април, няколко пъти упрекна Сорос и неговата организация в поощряване на миграцията и подкопаване на националната просвета.

Фондация " Отворено общество " сподели, че ще продължи да поддържа активността за отбрана на човешките права в Унгария, както и планове, свързани с изкуствата, свободата на медиите, прозрачността, образованието и опазването на здравето. Фондацията обаче ще реалокира в Германия интернационалните си действия и личния състав, основани до момента в Будапеща.

Решението за евакуиране на фондацията от Будапеща става ден откакто дясното държавно управление на Орбан разгласи, че ще затегне рестриктивните мерки върху неправителствените организации, планувани в законопроекта, който държавното управление назова " Спри Сорос ".

" Правителството на Унгария очерни и показа неправилно нашата работа и потиска гражданското общество за политически облаги, употребявайки тактичност, която е невиждана в историята на Европейски Съюз ", се споделя в изказване на президента на Фондация " Отворено общество " Патрик Гаспар.

Засега представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач не е коментирал новината за изтеглянето на фондацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР