Вижте скафандъра на Александър Александров в зала Съединение“ Остават броени дни,

...
Вижте скафандъра на Александър Александров в зала Съединение“
Остават броени дни,
Коментари Харесай

Ако сте в Пловдив, вижте скафандъра на Александър Александро...

Вижте скафандъра на Александър Александров в зала „ Съединение “

Остават броени дни, в които феновете на галактическите проучвания могат да прегледат скафандъра на втори ябългарски космонавт Александър Александров. Той е част от взаимната галерия „ Отвъд притеглянето на Земята “ сред Регионален исторически музей - Пловдив и Исторически музей – Омуртаг. Тя е открита в зала „ Съединение “ на пл. „ Съединение “ 1 и ще остане подредена до 30 януари 2023 година.

Освен скафандъра на втория български космонавт - Александър Александров, посетителите могат да видят и макет на неестествен орбитален сателит и още забавни фото и документални материали, отразяващи любопитни моменти от галактическата история на България. 

 

Музеят демонстрира древен войнишки хамбар от Небет тепе

Любителите на античносттта могат да разгвледат краткотрайната галерия „ Античен хамбар от Небет тепе “ в Археологичаския музей. Първите изследвания на обекта са направени от археолога Димитър Цончев през далечната 1934 година, а в последните години – 2016, 2017, 2021 година от София Христева, археолог от РАМ – Пловдив и куратор на изложбата. Изложбата е фокусирана върху древен хамбар, обслужващ военните, охраняващи крепостната стена и споделя за опожарения от готите Филипопол през III век, представяйки находки и документирани археологически обстановки от Небет тепе.


Представени са предмети на бита, като съдове за предпазване на храни и течности, за готвене и сервиране, оръдия на труда, оръжия, медицински принадлежности. Изложбата се реализира с поддръжката на Община Пловдив, финансирала археологическите разкопки на плана за консервация и реституция на Небет тепе – „ По крепостните стени на Филипопол “
    Галерия Аспект показва " Голямата зимна галерия " , която започва на 15 декември без публично разкриване и със свободен достъп за визити в границите на работното време.   Посетете и разглейдате новата Обща зимна галерия - живопис, графика и статуя. Представени са с по няколко произведения всички създатели, с които галерията работи.   Изложбата ще продължи до 7 февруари 2023 г.    
Още за събитията в Пловдив през днешния ден четете в най-хубавия културен гид " Марица "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР