Виждате дълга опашка, на която кротко чакат група тийнейджъри, които

...
Виждате дълга опашка, на която кротко чакат група тийнейджъри, които
Коментари Харесай

Манията за Bubble Tea: Как една напитка стана култов символ на младежката култура

Виждате дълга опашка, на която добродушно чакат група младежи , които другояче не могат да и минута да се задържат на едно място. А там са подготвени да прекарат по 30-40 минути, единствено с цел да се снабдят с една заветна напитка. Видите ли тази панорама, бъдете сигурни, че младежите чакат за Bubble tea .

Moже да го срещнете още като Boba tea или Milk Tea , а на български е просто чай с мехурчета, въпреки никой да не го назовава по този начин у нас.

Но, от къде идва тази напитка, която се трансформира в фикс идея по света?
 
 Bubble tea iStock
Съчетавайки усета на чай, сладостта на сироп и занимателните топчета от тапиока , тази напитка стана в същинска сензация измежду младежите.

Произходът на Bubble tea се свързва с Тайван, където през 1980 година се появява напитката , като няколко локални чайни спорят между тях за нейното изобретение. Тя съставлява микс от зелен или черен чай, мляко, захар и топчета от касава (тапиока), които придават на напитката присъщата й текстура и усет. След като чаят става известен в Тайван, той бързо стартира да се популяризира и в другите азиатски страни .
 
 Bubble tea iStock

През 1990-те години Bubble tea прескача границите на Азия и стартира да превзема и западния свят . Първите профилирани чайни се появяват в Съединени американски щати и Канада, където бързо станават шлагер измежду младежите. След това поредно напитката прави агресия из Европа, Австралия и други елементи на света.

Младите хора се притеглят от Bubble tea поради неговата неповторима композиция от усет, текстура и образна прелест . Всяка чаша от студената напитка е същинско преживяване, като може да се избират разнообразни усетите чай или кафе, а разнообразието на топчетата е впечатляващо - ягода, манго, карамел, шоколад ... Добавянето на топчета от тапиока, които се дъвчат през сламка, придава на чая занимателна и забавна текстура .

Младежката фикс идея около Bubble tea се демонстрира във все по-повече магазинчета, профилирани в предлагането на тази напитка, както и в обществените мрежи , където фотосите на ярките и цветни чаши с Bubble tea са неизменима част от профилите на младежите .
 
 Bubble tea iStock
Тази напитка се трансформира в знак на модерност и младежка просвета .

Защо прекомерното изразходване може да бъде нездравословно за здравето

Въпреки че Bubble tea може да бъде прелестно наслаждение за сетивата , консумирането му в прекомерно огромни количества може да има отрицателни последствия за здравето .

Една от главните аргументи, заради които прекаляването с напитката не е потребно, е високото наличие на захар. Чаят е прочут със сладкия си усет, който се дължи на добавените захари и сиропи . Консумирането на огромни количества захар може да докара до проблеми със здравето, като да вземем за пример повишен риск от развиване на диабет и затлъстяване. Захарта в Bubble tea може да способства и за появяването на кариеси и други зъбни проблеми.

Освен високото наличие на захар, Bubble tea съдържа и доста калории. Топчетата от тапиока, ко
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР