Виетнамската икономика и автомобилният пазар в страната се развиват бързо,

...
Виетнамската икономика и автомобилният пазар в страната се развиват бързо,
Коментари Харесай

Виетнам - една изгряваща звезда на Азия?

Виетнамската стопанска система и автомобилният пазар в страната се развиват бързо, без значение че са в сянката на своя великански комшия Китай. Откакто страната подписа комерсиално съглашение със Съединени американски щати и се причисли към СТО през 2000 година, задграничните вложения и експорт набъбнаха фрапантно, и помогнаха за увеличение на приходите на нацията. През последните години стопанската система се възползва от световните корпорации (и даже китайски компании), които реалокираха своите индустриални мощности от Китай във Виетнам на фона на възходящите разноски за труд в Китай и нарасналото напрежение сред Китай и Запада.

Виетнам също се изкачва нагоре по веригите на цената с все по-квалифицирана работна мощ и разрастваща се ИТ промишленост. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на страната съвсем се утрои от $1290 през 2002 година до $3600 през 2022 година и това е най-бързият напредък измежду страните от АСЕАН 5.

Заедно с възходящите приходи, продажбите на леки транспортни средства в страната се учетвориха през последното десетилетие до рекордните 472 000 единици предходната година. Между 2012 година и 2022 година общият годишен ритъм на напредък на продажбите на леки транспортни средства доближи 18% във Виетнам, надалеч надвишавайки този на Китай (3,4%), Индия (3%) и нейните сътрудници в АСЕАН. Наистина, Виетнам е изгряваща звезда в Азия.

Тази година обаче виетнамският авто пазар се срина много. Продажбите на леки транспортни средства са намалели с 25% на годишна база през първите девет месеца на 2023 година Това се дължи частично на висок базов резултат, защото продажбите през предходната година бяха повишени от краткотрайното понижаване на таксата за регистрация на транспортни средства от държавното управление. По-високите разноски за финансиране и затегнатите кредитни условия също засегнаха продажбите. И въпреки всичко главният фактор зад неприятните резултати от продажбите беше сривът в доверието на потребителите и бизнеса, защото пазарът на парцели в страната спадна, откакто държавното управление започва акции против корупцията.

Имотните проблеми на Виетнам повтарят тези в Китай. Подобно на Китай, виетнамските разработчици се разшириха нападателно през последните години, употребявайки банкови заеми и пазари на облигации. И физически лица и компании вложиха доста в недвижими парцели, с цел да завоюват от скока на цените на парцелите. И въпреки всичко треската ненадейно свърши, когато предходната година държавното управление извърши поредност от високопоставени арести на топ разработчици и регулатори за измами и корупция, което провокира банково бягство. Стотици банкрути измежду по-малки бизнесмени и прекъсване на незавършени планове за парцели бяха задоволителни, с цел да намалят доверието в стопанската система и надлежно продажбите на нови транспортни средства.

За да поддържа усложнения авто пазар, държавното управление вкара още веднъж краткотрайното понижение на таксата за регистрация от 1 юли до 31 декември 2023 година Досега обаче схемата не съумява да даде подтик на пазара. Сътресенията в бранша на парцелите, както и все по-несигурните световни стопански вероятности трансформират прогнозата за продажбите във Виетнам надолу в дълготраен проект. В съпоставяне с прогнозите през юли 2023 година, понижава прогнозата за продажбите с близо 10% за 2023 година, 5% за 2024 година и съвсем 14% за 2035 година Очаква се продажбите на леки транспортни средства да намалеят с 15% до 400 000 единици тази година и доближи 760 хиляди единици през 2035 година, спрямо 874 хилядите планувани през юли.

В дълготраен проект няма подозрение, че стопанската система ще претърпи турбуленция, както и автомобилният пазар. Не забравяйте, че Виетнам към момента минава от следена от страната стопанска система към пазарно насочена. Неговата стопанска система има необятен набор от дълбоки структурни проблеми, като да вземем за пример високите равнища на обществен дълг и бюджетен недостиг, както и нежния банков бранш.

Донгът (валутата на Виетнам) към момента е едва привързан с щатския $, което в последна сметка може да бъде нарушено, в случай че финансовите разтърсвания обиден стопанската система - тъкмо както се случи в района по време на азиатската финансова рецесия от 1997/98 година Въпреки това остава внимателен оптимизъм по отношение на вероятностите за продажби на Виетнам.

Реалният Брутният вътрешен продукт на глава от популацията надвиши 3000 щатски $, което се смята за предел за бърза моторизация, и се предвижда да нарасне от 3600 щатски $ предходната година до 6750 щатски $ до 2035 година, което ще бъде по-високо от настоящия Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Тайланд от 6300 щатски $.

Населението на Виетнам е огромно (98 милиона) и следва да застарява - над 50% от популацията е под 35 години, а кохортата на възраст 65 и повече години съставлява единствено 9% от общото население сега (в съпоставяне с 15 % в Тайланд). Плътността на пътническите транспортни средства се прави оценка като извънредно ниска на към четиридесет единици на 1000 възрастни (в съпоставяне с 540 единици в Малайзия, 240 единици в Китай и 230 единици в Тайланд – имайте поради, че цифрата за Тайланд включва леки търговски транспортни средства, т.е. пикапи).

Положителните вероятности за напредък на приходите и удобната демография подсигуряват, че виетнамският авто пазар ще продължи да се уголемява със солидни темпове в дълготраен проект. Очаква се Виетнам да да остане най-бързо развиващият се авто пазар в района през идващото десетилетие. Между 2023 и 2033 година общият годишен ритъм на напредък на продажбите на леки транспортни средства се предвижда да бъде 5-6% във Виетнам, спрямо 1% в Китай, 3-4% в Индия, Индонезия и Тайланд и 1-3% в Малайзия и Филипините – само че всичко зависи от развиването на международната стопанска система. Така че Виетнам ще има най-бързо развиващият се авто пазар в района през идващите десетилетия.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР