Видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на

...
Видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на
Коментари Харесай

В НС показаха крити брутални сцени от смазването на протеста



Видео с брутални подиуми на полицейско принуждение от нощта на 10 юли м.г., взето от камера на Националната работа за защита, сподели парламентарната комисия, ръководена от депутата Николай Хаджигенов. Кадрите са от пространството зад колоните пред входа на Министерски съвет и са от камерите държавната постройка. За първи път се вижда ясно какво вършат служителите на реда зад колоните на постройката. На тях се виждат скандални подиуми по какъв начин служители на реда влачат младежи, по какъв начин стъпват върху гърбовете им, по какъв начин момиче е със скъсана блузка, по какъв начин служителите на реда снимат с телефони. Няколкоминутното видео е без тон, само че се вижда добре какви са дейностите на служителите на реда, които довлачват младежите един под един от площада зад колоните. Сред тях има и полицайка, която не остава по-назад от мъжете в насилието.

Видеото съдържа подиуми с брутално принуждение.

Хаджигенов изясни, че в качеството си на углавен юрист е търсил тези записи, само че месеци наред не ги е намирал. Заедно със служебния вътрешен министър Бойко Рашков най-после обаче съумели да ги открият в " чекмедже в Столична дирекция на вътрешните работи ".

Хаджигенов съобщи, че в началото сегашният началник на НСО му дал отговор, че службата не разполага и в никакъв случай не е разполагала със записи. После краткотраен началник на НСО му споделил, че въпреки всичко имало записи, само че те били благосъстоятелност на службата. Той разгласи, че пита президента Румен Радев и служебният министър председател дали е възможно държанието на тези чиновници на НСО и дали ще се вземат ограничения.

В същото време Бойко Рашков отделил двама индивида от Министерство на вътрешните работи, които непрекъснато да се занимават с издирването на записите и най-после те били открити. Те били получени в четвъртък вечер.

Хаджигенов пусна записите без коментар. Само един път настоя да се обърне внимание по какъв начин служител на реда прави същата хватка по отношение на юноша, каквато беше направена на умрелия от насилия Джордж Флойд в Съединени американски щати. Втори път Хаджигенов обърна внимание на фрагментите с принуждение по отношение на Цвети, момичето, за което бе открито, че служител на реда е скъсал блузката й, както и че е с голям брой пострадвания. На стоп фрагмента се вижда по какъв начин служител на реда снима момичето, чиято гръд е разголена, тъй като е скъсана презрамката на потника й, а тя е окована в белезници. В цялостната 44-минутна версия на записа от камерата, която бе показана през днешния ден в комисията, се вижда, че евентуално чиновник на НСО зуумва камерата, с цел да прегледа детайлно арестантката, която към този момент е вкарана в камионетката.

" На фрагментите се вижда по какъв начин еднообразен чиновник с каска стъпва върху главата на едно от децата. Ако тези хора бяха военнопленници, сходно поведение над тях би било нарушаване на женевската спогодба ", съобщи ръководителят на краткотрайната комисия Николай Хаджигенов. На следващато съвещание на комисията депутатите викат основния прокурор Иван Гешев.

Заради публичния напън през 2020 година Министерство на вътрешните работи наказа алегорично някои от служителите на реда, използвали непремерена мощ против протестиращите. Прокуратурата обаче по този начин и не се впечатли от десетките любителски фрагменти и от обществените свидетелства на жертвите на полицейския тормоз - следствие за насилието по време на митингите нямаше. " Сега " десетки пъти насочи въпроси по тематиката до държавното обвиняване. Отговори обаче по този начин и не пристигнаха.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР