ВХерсон бяха открити единайсет места, където руснаците са извършвали изтезания,

...
ВХерсон бяха открити единайсет места, където руснаците са извършвали изтезания,
Коментари Харесай

Преживяно в Херсон: Искаха да ни унищожат психически

ВХерсон бяха открити единайсет места, където руснаците са правили изтезания, както и най-малко 63-ма мъртъвци със следи от мъчения. Междувременно са заведени 430 следствия за евентуални военни закононарушения – такава е краткотрайната равносметка на украинските управляващи от региона на Херсон. Украинската войска съумя да си възвърне региона преди към седмица, пише Ребека Барт за " ".

Побоища, унижения, мними изтезания

Руската войска държа града окупиран в продължение на девет месеца. „ И са измъчвали хората систематично “, споделя пред украинската телевизия омбудсманът Дмитро Лубинец: „ Десетки хора са били подложени на мъчения. Били са измъчвани с ток, нанасян им е побой с железни тръби, костите им са били чупени. И всичко това – пред камери. Руснаците са снимали всичко “.

Мащабите на тези злодеяния вероятно са даже по-големи в сравнение с други места в окупирана Украйна: „ Такива мащаби до момента не съм виждал, въпреки да съм обходил всички центрове за изтезания в другите райони на Украйна. Мащабите са ужасяващи “, споделя Лубинец.

В дребна плантация в село Централне, на 30 км. северно от Херсон, живее 62-годишният Василий Бережански със брачната половинка си. И той бил хванат от съветските бойци и бил отведен в предградие на Херсон. Три дни го държали в мазето на остарял селски двор, където го изтезавали с електрошокове. „ Стараеха се да ни сплашат. Идваха измежду нощ, а ние трябваше да пеем ария. Чак по-късно ни оставяха да спим. Но след 15 минути идваше някой различен и споделяше – за какво спите? И това се повтаряше по цели нощи. Искаха да ни унижат и унищожат душевен “.

Удари, унижения, мними изтезания – методите на мъчения към този момент са изстрадани от жертвите и в други украински райони. А случаите в Херсон не са единични.

С вързани очи и ръце

В друго село на няколко километра на юг 27-годишният Альоша Бабенко споделя по какъв начин съветските бойци го арестували дружно с 14-годишния му племенник. „ Понякога ни изтезаваха с електрошокове, от време на време ни заплашваха с оръжие. Казаха даже, че ще ни принудят да вървим през минирано поле към украинските позиции “, споделя той. В последна сметка го отвели до Херсон, само че не знае къде тъкмо – очите и ръцете му били завързани.

Предполага се, че е бил в килията на някой полицейски сектор. На това място мнозина били подложени на мъчения. Там е бил и мъж на име Максим, който споделя: „ Знаете ли кое беше най-лошото? По през целия ден слушах по какъв начин изтезават другите.

Виковете бяха безчовечен. За мен това беше най-ужасното “.

Виковете били толкоз мощни, че се чували и от хора в покрайнината. Микола, който живее на седмия етаж в прилежащ блок, си спомня: „ По цели нощи чувахме виковете на изтезаваните хора. В един миг изнесоха два натрупа, увити в найлон, които бяха изхвърлени на боклука. На идващия ден пристигна камион и откара сметта “.

Поне два случая са документирани

Тези изказвания не могат да бъдат тествани от самостоятелен източник. Но още през юли правозащитната организация „ Хюман Райтс Уоч “ документира най-малко два случая, в които мъже от Херсон са били измъчвани до гибел от съветски бойци.

" Освен това са били документирани случаи на мъже, задържани и отвлечени напряко от метрото или от супермаркета ", споделя пред ARD правозащитничката Яна Горбунова: „ Говорим за цялостно безвластие, за атмосфера на боязън, която съветските елементи се пробваха да наложат в окупираните райони. Това е тактичност, ориентирана към поддържането на боязън и раболепство у хората “.

Някои търсят роднините си от месеци

Изтезанията са необятно публикувани в окупираните от руснаците области – уверени са в „ Хюман Райтс Уоч “. А в този момент стартират и следствията в регионите, които още веднъж са под украински надзор.

Изясняването на обособените случаи обаче е мъчно. Много хора в Херсон търсят към този момент от месеци безследно изчезналите си родственици. Те евентуално са откарани на юг, към Крим или даже към Русия. Хората се надяват, че роднините им към момента са живи.

На заглавната фотография: Изглед на съветски танк и разрушени здания в неотдавна освободено село в покрайнините на Херсон, 16 ноември 2022 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР