Вероятността пазарът на труда в България да бъде “залят от

...
Вероятността пазарът на труда в България да бъде “залят от
Коментари Харесай

България трудно привлича работници дори от Украйна и Молдова заради ниските заплати

Вероятността пазарът на труда в България да бъде “залят ” от непозната работна ръка, даже при липса на каквито и да е ограничавания за нейния достъп, е минимална. Това се споделя в разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Въпреки последователното повишаване на работните заплати в страната, те остават надалеч от тези в редица различни дестинации за непознатите служащи. Разликата в равнището на възнаграждение сред България и Украйна, Молдова или Македония не е задоволително огромна.

В разбора се акцентира, че българската стопанска система завърши третото тримесечие на 2017 година с рекордно висока претовареност, съвсем рекордно ниска безработица, възходяща икономическа интензивност и невиждани от близо десетилетие темпове на увеличение на междинната работна заплата. Водещ фактор, който пречи на стопанската система да разгърне цялостния си капацитет, е увеличаващият се дефицит на трудов запас.

След сполучливия опит в областта на летния туризъм, предпочитание за облекчение на изискванията на привличане на служащи от чужбина беше декларирано освен от асоциации в земеделието, само че и от водещи работодателски организации, представляващи редица компании в преработващата индустрия. Според последните данни на Евростат относителният дял на индустриалните предприятия у нас, които показват неналичието на подобаващи фрагменти като фактор, ограничителен производството, доближава рекордните 35% през третото тримесечие на 2017 година

Дори в годините преди рецесията, когато безработицата беше по-ниска от регистрираната през третото тримесечие на 2017 година, върховата стойност е едвам 25%. Българските индустриални предприятия щяха да създават повече и да изнасят повече, в случай че имаха нужния запас. Забавянето или отказването на постъпили поръчки заради дефицит на хора е проблем освен в кратковременен, само че и в дълготраен проект поради пропускането на благоприятни условия за търговски взаимоотношения с евентуално основни контрагенти.

По всичко проличава, че зимният сезон 2017/2018 няма да мине без служащи от чужбина. Причината е, че както летният, по този начин и зимният туризъм в България не съумяват да привлекат или задържат насочилите се към по-високоплатени дестинации локални сезонни служащи. Освен чисто стопански фактори като разликата в равнището на възнаграждение сред обособените страни, фактор е и позиционирането на България като дестинация за на ниска цена туризъм.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР