Вероятността от рецесия в еврозоната нараства, но Европейската централна банка

...
Вероятността от рецесия в еврозоната нараства, но Европейската централна банка
Коментари Харесай

Шефът на ЦБ на Литва: Рискът от рецесия нараства, но ЕЦБ трябва да продължи да вдига лихвите

Вероятността от криза в еврозоната нараства, само че Европейската централна банка би трябвало да продължи да покачва лихвените проценти, защото инфлацията остава висока и прогнозите може даже да се наложи да бъдат нараснали. Това съобщи през днешния ден гуверньорът на Централната банка на Литва Гедиминас Симкус, представен от Ройтерс.

В четвъртък ЕЦБ увеличи лихвите със 75 базисни пункта в опит да се пребори с инфлацията в еврозоната, която в този момент е пет пъти по-висока от задачата от 2%, и съобщи, че е належащо по-нататъшно стягане на политиката, с цел да се предотврати одобряването на бързия напредък на цените.

ЕЦБ планува спад на инфлацията до 5,5% през 2023 година, само че Симкус сподели, че прогнозните модели изпитват усложнения при изчислението на резултатите от еднократни шокове, заради което са подценили ценовия напън.

„ Изглежда те още веднъж ще бъдат ревизирани нагоре, изключително за идната година “, сподели Симкус, който е член на Управителния съвет на ЕЦБ.

Той също по този начин допусна, че прогнозите за напредък може да се наложи да бъдат понижени, с цел да се регистрира капацитета за криза, до момента в който блокът се бори с извънредно високите разноски за сила.

„ Вероятността еврозоната да навлезе в техническа криза е повишена “, сподели Симкус.

Тъй като инфлацията е прекомерно висока, ЕЦБ съобщи, че ще стартира диалози през декември за това по какъв начин да понижи притежаваните от нея облигации на стойност 3,3 трилиона евро, които са под формата най-вече на държавен дълг..

Докато ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард не даде спомагателни насоки за това върху какво тъкмо ще се концентрира идната полемика, Симкус сподели, че основна точка в дневния ред би трябвало да бъде датата за започване на процеса по понижаване на тези активи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР