Вероятно за част от българите здравеопазването ни е скъпо. Ако

...
Вероятно за част от българите здравеопазването ни е скъпо. Ако
Коментари Харесай

Д-р Семерджиев: Здравната вноска трябва да е 10%, за да работи здравният ни модел

„ Вероятно за част от българите опазването на здравето ни е скъпо. Ако би трябвало да се съпоставим с останалите страни в Европейски Съюз, би трябвало да се знае, че България разходва към 600 евро на глава от популацията обществени средства за една година. Няма друга страна в Европейски Съюз, която да разходва по-малко от 3000 евро на глава от популацията за година. Т.е. ние имаме едно от най-евтините здравеопазвания в границите на Европейски Съюз “.

Това сподели  пред БНР здравният специалист и някогашен министър на опазването на здравето доктор Илко Семерджиев във връзка представителното проучване за достъпа до здравни грижи на „ Тренд “ и ЕКИП, от което стана ясно, че за близо 30% главното незадоволство от системата е скъпото опазване на здравето.

По отношение на рекомендацията на ЕКИП цените на клиничните пътеки да се усилват с темпа на инфлация доктор Семерджиев съобщи, че това няма по какъв начин да се случи, в случай че не се усили здравната вноска. „ За 2022 година общият размер на обществените разноски за опазване на здравето е 5,8% от Брутният вътрешен продукт. За идната година, по прогнозата на непрекъснатото държавно управление, ще паднат на 5,4%, а за 2024 година – на 5,2%. Т.е. при спадащ % на разноските за опазване на здравето няма по какъв начин да се покачат цените на клиничните пътеки “, сподели той.

„ Такъв модел на универсално здравно покритие, какъвто имаме в България, с под 10% здравна вноска няма по какъв начин да работи. Ние сме в тежък финансов недостиг и това би трябвало да се осъзнае. Има обаче още един проблем – не се събират вноските от близо 1 милион здравноосигурително задължени лица, което е чисто административен проблем и би трябвало да се реши много бързо. Ако се реализира естествена събираемост, ще има доста повече средства. Поне 800 милиона до 1 милиарда лв. ще се влеят в системата “, добави още доктор Семерджиев.

Той акцентира, че проучването на ЕКИП е потвърдило, че достъпът до опазването на здравето у нас е превъзходен, а цената за това е от най-ниските в Европа. „ Това, което е проблем, е качеството на здравната грижа. Имаме повече лекари от нужното у нас, на 8-мо място сме в Европейски Съюз по този индикатор, само че сме на 29-то място по брой на медицинските сестри. Имаме 30 500 медицински сестри, а на нас ни трябват най-малко още 60 000, в случай че желаеме да имаме положително качество на здравната услуга “, сподели доктор Семерджиев. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР