Вероятно сте чували израза Ти си това, което ядеш“. И

...
Вероятно сте чували израза Ти си това, което ядеш“. И
Коментари Харесай

Яденето на пържени картофи може да увеличи риска от депресия

Вероятно сте чували израза „ Ти си това, което ядеш “. И може би, както подсказва фразата, сте забелязали, че се чувствате , бавни и изтощени , когато не се храните добре.

Ново изследване откри, че това, което ядем, може да ни повлияе освен физически, само че и душевен.

По-конкретно, новото , извършено в Медицинския факултет на Сейнт Луис във Вашингтонския университет, свързва диета с високо наличие на пържени храни – изключително пържени картофи – с нараснали случаи на  тревога и меланхолия .

Експертите споделят, че това се дължи на няколко аргументи, в това число разстройства в червата, увеличение на възпалението и нарушение на липидния метаболизъм.

За да намалите приема на пържени храни, можете вместо това да опитате да варите или печете на скара и във фурна.

Как е извършено изследването

Проучването включва 140 728 души и разкрива, че постоянната консумация на пържени храни носи надлежно 12% и 7% по-висок риск от тревога и меланхолия.

Учените заключават, че честата консумация на пържена храна е „ мощно обвързвана “ с по-висок риск от тревога и меланхолия заради замърсител в пържените храни, прочут като .

Доказано е, че този замърсител провокира невровъзпаление и нарушение на липидния метаболизъм, което може да повлияе на психологичното здраве.

Като обръщаме по-голямо внимание на това, което ядем, може да сме в положение да понижим риска от някои разстройства на душeвността .

Връзката сред храната и душeвността

Връзката сред храната и настроението е доста по-сложна, в сравнение с от време на време се счита.

Резултатите от това изследване са в сходство с това, което бихме очаквали да забележим, и са в допълнение удостоверение на десетилетия проучвания, показващи, че пържените и нездравословни храни в общоприетата западна диета усилват риска от постоянно срещани хронични болести и психологични положения.

Една от аргументите пържените храни да се свързват с по-високи случаи на тревога и меланхолия е, че те предизвикват инфектиране  в тялото, което е обвързвано със признаци на тревога и меланхолия.

Едно изследване , наречено SMILES Trial, отбелязва, че резултатите от психологичното здраве са доста усъвършенствани, когато контролна група следва диета с високо наличие на в продължение на 12 седмици.

Възпалението може да аргументи безпорядък

Диета с високо наличие на пържени храни способства за невровъзпаление или инфектиране в мозъка, защото пържените храни създават съединения, известни като крайни артикули на напреднала гликация, които прилепват към тъканите, повреждат ги и предизвикват инфектиране.

Все още се вършат изследвания по тази тематика, само че се допуска, че възпалението може да понижи освобождението на и също по този начин да притъпи областите на мозъка, които са свързани с отделянето му.

Освен това в пържените храни нормално липсват фибри , фитонутриенти и здравословни мазнини , за които е потвърдено, че въздействат позитивно върху здравето на мозъка. От своя страна това може да окаже въздействие върху червата ви.

Липсата на тези съединения може да аргументи срив в това по какъв начин червата и мозъка споделят между тях. Повече от 90 до 95% от нашия серотонин (хормон на щастието) се създава в червата и по тази причина се допуска, че несъответствията в нашата чревна микробиота въздействат върху производството на тези невротрансмитери, което от своя страна се отразява отрицателно на нашето въодушевление.

Също по този начин съгласно създателите на изследването акриламидът може да е главният химикал, който нанася вреди, когато става въпрос за психологичното здраве.

Акриламидът е химикал, който може естествено да се образува в избрани нишестени храни, когато се пече, пържи или пече на високи температури. Проучванията демонстрират, че акриламида е канцерогенен при животните и може да бъде канцерогенен за хората.

Важно да се означи обаче, че при изследвания върху животни концентрациите на потребления акриламид са били в доста високи дози.

В момента няма солидни доказателства, че акриламида съставлява същата опасност за хората даже след 20 години изследвания по тематиката.

След това идва липидния метаболизъм, процесът, при който мазнините се разграждат и съхраняват като сила. Авторите на изследването споделят, че високата консумация на пържени храни нарушава този развой.

Липидният състав в мозъка е разпознат като нещо, което играе роля във функционалността на невроните и тези неврони играят значима роля в метода, по който мозъкът комуникира. Когато тази връзка е нарушена, можем да забележим функционални акомодации на държанието като тревога и/или меланхолия.

Малките здравословни промени

Връзката сред честата консумация на пържена храна и психологичното здраве сигурно е комплицирана и сложна. Но едно е ясно – намаляването на приема на пържени храни е умен и здравословен избор за хранене.

Първият метод, който би трябвало да опитате, е да измененията метода си на готвене.

Изберете способи на готвене като задушаване, готвене на пара и варене. Пърженето във фурна или с парещ въздух също може да бъде страхотна алтернатива, тъй като употребявате доста по-малко мазнини.

Друг съвет е да внимавате с потреблението на избрани масла за готвене.

Тропическите масла (като кокосово масло и палмово масло ) са с високо наличие на наситени мазнини и е по-добре да ги замените с ,  масло от авокадо или рапично масло.

Препоръчва се като цяло да замените пържените артикули с печени или приготвени на скара артикули (като печени картофи и  пиле на скара ) и да добавите повече цели храни като ядки , семена , плодове , зеленчуци и пълнозърнести храни .

Също по този начин имайте поради, че подправките могат да повлияят позитивно на чревната микробиота, да понижат възпалението и да подобрят митохондриалната функционалност.

Използвате шестте стълба на здравословния метод на живот като главно предписание:

  1. Хранене с разнородни цели растителни храни с доста плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, фасул, ядки и семена
  2. Редовно придвижване
  3. Управление на напрежението
  4. Получаване на спокоен, първокласен сън
  5. Избягване на субстанции като тютюн и алкохол
  6. Приоритизиране на взаимоотношенията

Както и да намалите потреблението на пържени храни, като специалистите предлагат муден, постоянен и резистентен метод.

Пържените храни са вкусни, успокояващи и евентуално ще обезпечат няколко момента на наслаждение. Въпреки това, в случай че ги консумирате прекомерно постоянно, може да откриете, че положителното ви въодушевление е кратковременно.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР