Верен на своето име и на основната си мисия -

...
Верен на своето име и на основната си мисия -
Коментари Харесай

Парад на буквите организира Азбукари

Верен на своето име и на главната си задача - да бъде будител и изразител на родолюбивото образование на българчетата и на тяхната култура, екипът на Сдружение " Азбукари " за втора поредна година предлага ексцентрична и вдъхновяваща концепция за посрещане на празника 24 май - с " Парад на буквите ".
" Мама ", " Родина ", " България ", " Обич ", " Свобода ", " Приятели " - обичаните български думи, които в детството сме редили с картончета с буквите на празничните шествия по случай 24 май, и тази година могат да се наредят с тениски, е концепцията на Сдружение " Азбукари ". " Тази година чакаме най-често изписваната с тениски дума да е " Мир ", считат те. И приканват: " Нека на 24 май дружно с приятелите или с децата си облечем тениски с писмен знак от българската писменост и подредим обичаната си дума. Може да се снимаме, преди да отидем на празничното шествие " Парад на буквите ", на 24 май - Ден на българската книжовност, култура и просвета. "
Парадът на буквите и тази година ще стартира от площада на духовността - " Славейков ", и ще стигне до парка " Заимов " в София, където ще има спонтанни празненства. Маршрутът продължава по ул. " Г. С. Раковски ", вдясно по ул. " Оборище " към катедралния храм " Св. Ал. Невски ", заобикаля храма отляво и по ул. " Оборище " - към бул. " Васил Левски " до паметника на Васил Левски. Продължава по бул. " Янко Сакъзов " до основния вход на парка " Заимов " откъм ул. " Васил Априлов ".
Тениската ще е и " входен билет " за празника в парка. Всеки, който я носи, ще има шанса да получи гратис питиета, лакомства и специфична изненада от Сдружение " збукари " - афиш " Върви, народе възродени ", " Левски " или " Аз съм българче ".
В парка " Заимов " танцьори от Клуба за национални танци " Витоша " ще учат децата на стъпки от обичайните ни хора, с цел да съпреживеят те, дружно с родителите, с бабите и дядовците, най-хубавия български празник. Тази година ще бъдат проведени и разнообразни нови интензивности за развлечение на децата.
" Живеем във време на тествания и провокации. И тъкмо през днешния ден, повече от всеки път, писаното българско слово ни лекува, успокоява, въодушевява, прави ни по-силни и ни въздига.
Във времена на продължаваща пандемия повече от всеки път буквите от българската книжовност, основани от светите братя Кирил и Методий, са нашето избавление в жаждата за жива връзка сред хората. С тези букви ние изписваме най-красивите послания към своите близки и другари, към всички сънародници. Щастливи сме, че ги имаме, българи! ", споделят от Сдружение " Азбукари ".
Не всички деца ще окичат с венци портретите на светите братя Кирил и Методий в учебния си двор. Но могат да отбележат празника у дома, дружно със своите родители, оферират Азбукарите.
По този мотив те издадоха и популяризират афиш, отдаден на празника и на светите братя Кирил и Методий. Той е с размери 70 на 100 см и с лайсни, с цел да може да се закачи в българските домове. Създаден е от Кристина Борисова, преподавателка в Националната художествена академия. На него са отпечатани и първите куплети от химна " Върви, народе възродени ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР