Венеция ще започне да събира такса за еднодневни екскурзии от

...
Венеция ще започне да събира такса за еднодневни екскурзии от
Коментари Харесай

Венеция започва да събира такса за еднодневни екскурзии

Венеция ще стартира да събира такса за еднодневни екскурзии от тази седмица, което е първата стъпка, целяща да облекчи натиска върху италианския град, който се топи под тежестта на всеобщия туризъм.

В четвъртък – формален празник в Италия – еднодневните гости за първи път ще би трябвало да си купят билет от 5 евро, който ще се ревизира от инспектори, извършващи инспекции на място в основни точки на обекта на международното завещание на ЮНЕСКО.

Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в света, като през 2022 година в историческия център посрещна 3,2 милиона гости – повече от локалното население, което е едвам 50 000 души. Десетки хиляди други се разхождат по тесните улички на града денем, постоянно от круизни кораби, с цел да прегледат забележителности, измежду които площад „ Свети Марк “ и моста Риалто.

Целта на билетите е да се убедят туристите да идват в по-спокойни интервали, с цел да се опитат да понижат най-големите тълпи.

Предварително билети ще се изискват единствено в 29 натоварени дни през 2024 година, най-вече през уикендите от май до юли.

Схемата обаче се следи от близко, защото туристическите дестинации по света се борят с възходящия брой гости, които подтикват локалната стопанска система, само че рискуват да претоварят общностите и да увредят нежните екосистеми и исторически обекти.

В Испания, втората най-посещавана страна в света след Франция, десетки хиляди хора стачкуваха в събота на Канарските острови, с цел да изискат ограничение на броя на посетителите на архипелага.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро дефинира въвеждането на таксата като „ опит, който се прави за първи път в света “.

„ Нашата цел е да създадем Венеция по-приятна за живеене “, сподели той пред кореспонденти по-рано този месец.

Венеция, ситуирана на повече от 100 дребни острова и островчета в североизточна Италия, се счита за един от най-красивите градове в света. Културният орган на Организация на обединените нации ЮНЕСКО включи града и неговата лагуна в листата на международното културно завещание през 1987 година, акцентирайки го като „ извънреден архитектурен шедьовър “.

Но предходната година ЮНЕСКО заплаши да включи Венеция в своя лист на застрашеното завещание, базирайки се на резултатите от всеобщия туризъм, а също и на повишението на равнището на водата, което се дължи на климатичните промени. Венеция избегна това единствено откакто локалните управляващи се съгласиха с новата система за продажба на билети. Идеята се обсъждаше от дълго време, само че неведнъж се отлагаше заради опасения, че ще понижи съществено приходите от туристи и ще заплаши свободата на напредване.

По време на дебатите по проекта през септември предходната година съветниците от опозицията окачествиха мярката като небрежно проведена отстъпка пред ЮНЕСКО, която няма да има никакво влияние.

„ Петдесет евро можеха да създадат нещо, “ сподели един от тях, Джанфранко Бетин.

През 2021 година Венеция към този момент наложи възбрана на големите круизни кораби, от които всекидневно излизат хиляди еднодневни туристи, като ги пренасочи към по-отдалечено индустриално пристанище. Тя също по този начин вкара налог за посетителите, които пренощуват.

Кметът на Венеция даде обещание, че новата система ще бъде наложена с лекост, с „ доста мек надзор “ и „ без опашки “, като отхвърли спекулациите, че градът ще конфигурира бариери по улиците. Контрольорите ще бъдат ситуирани на основните входове на града и към тях, по-специално на гара Санта Лучия, като ще правят неочаквани инспекции на посетителите.

Туристите, които не разполагат с билет, ще бъдат поканени да си закупят подобен при идването си благодарение на локални оператори.

Наред с това обаче те могат да бъдат застрашени от санкции в размер от 50 до 300 евро.

„ Таксата за достъп до Венеция “ е ориентирана единствено към еднодневните туристи, които влизат в остарелия град сред 8:30 и 16:00 ч., като измежду освободените са туристите, отседнали в хотели, малолетните под 14 години и хората с увреждания.

Засега няма таван на броя на билетите – изтеглени под формата на QR код от уеб страница.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР