Венеция най-накрая разкри подробности за входната си такса, превръщаща я

...
Венеция най-накрая разкри подробности за входната си такса, превръщаща я
Коментари Харесай

Пет евро вход: От кога Венеция ще таксува туристите

Венеция най-сетне разкри детайлности за входната си такса, превръщаща я в първия град в света, който полза дневните гости, оповестяват от.

От пролетта на 2024 година туристите ще заплащат 5 евро, с цел да влязат в града в пиковите дни, в случай че не нощуват в него.

Но мярката към момента не е непрекъсната – управляващите ще проведат 30-дневен „ опит “, съгласно кмета Луиджи Бруняро, който показа новината в Twitter/X.

Вместо да са в границите на един календарен месец,дните с таксуване ще бъдат разпределени на най-натоварените дати през годината, да вземем за пример празнични уикенди и карнавални интервали.

Според управата на Венеция, „ задачата е да се обезсърчи дневният туризъм в избрани интервали “. Все още следва да бъдат избрани датите, на които ще се събира таксата.
„ Имаме потребност от баланс “
Парите от входните такси ще покрият единствено разноските за системата за резервации, прибавя той.

Преди това се смяташе, че част от тях могат да отидат за възстановяване на оборудванията и инфраструктурата за жителите, които би трябвало да се оправят с претъпкани кофи и отпадък, изхвърлен по улиците от туристите, превъзхождащи локалните към пет към едно в натоварени дни.

През юли 2022 година управляващите показаха, че приходите от туристическата такса ще доведат и до понижаване на локалните налози.

„ Посланието, което желаеме да изпратим, е, че Венеция е отворена за всички, само че посетителите би трябвало да схванат, че се нуждаем от вярно обмисляне, с цел да управляваме салдото сред престояване и туризъм “, споделя икономическият консултант Мишел Зуин.

„ Жителите ще получат по-добро качество на живот, а нощуващите гости ще изпитат по-ярки страсти “, прибавя Вентурини. Решението би трябвало да бъде утвърдено от Общинския съвет на 12 септември.
Първият от многото?
Вентурини предвижда, че Венеция няма да е последният град, въвел такса. „ Мисля, че доста други европейски градове, които посрещат забележителен брой туристи, ни следят, с цел да схванат по какъв метод могат да вкарат сходна скица “, споделя той.

Венеция може да е първият град с входна такса за туристи, само че такава към този момент е реалност в италианско село.

Чивита ди Баньореджо вкара „ алегорична “ такса от 1.50 евро през 2013 година Кметът Франческо Биджоти я употребява като маркетингов трик, с цел да притегли туристи в обитаемото място, известно като „ умиращия град “.

Таксата заинтригува посетителите дотам, че броят им набъбна от 40 000 през 2009 година до 1 милион през 2018 година

Борбата на Венеция със свръхтуризма докара до правенето на резолюция на ЮНЕСКО за прибавяне на града към листата със „ международно завещание в заплаха “. Тя ще бъде гласувана по-късно този месец.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР