Венецианската комисия дава подкрепа за ядрото от промени на Конституцията,

...
Венецианската комисия дава подкрепа за ядрото от промени на Конституцията,
Коментари Харесай

Атанас Славов: Ядрото от промени в Конституцията се подкрепят от Венецианската комисия

„ Венецианската комисия дава поддръжка за ядрото от промени на Конституцията, свързани със правосъдната промяна “, съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов. Според него за основните промени мнението е позитивно, до момента в който за друга част от предложенията се показват рецензии .

“Основното обръщение на мнението на Венецианската комисия е, че основното делене на Висшия правосъден съвет на два съвета – на съдиите и прокурорите, се поддържа. Подкрепя се и основното съответствие в съдийския съвет сред правосъдна и парламентарна квота, с цел да има болшинство на съдиите, определени от съдии. И се предлага да се откри салдото в прокурорския съвет сред отчетност от една страна и риск от възможна политизация ”, разяснява той пред „ Българска национална телевизия “. Подобно е и ситуацията с мнението на Венецианската комисия за претекстовете към оферти законопроект .

“За най-ключовите промени в този парламентарен план – разделянето на Висш съдебен съвет, за достъпа на жителите до Конституционния съд, за отчетността и отговорността на основния прокурор – в тази част планът е добре стимулиран. Има проблеми с претекстовете в други елементи на законопроекта ”, разяснява той.

Атанас Славов преглежда препоръчаните промени в Конституцията на няколко елементи и там вижда позитивното отношение на Венецианската комисия, която от години систематично прави рекомендации във връзка с независимостта на правосъдната система.

“Ядрото е за промяна на правосъдната система. Именно поради нея “Демократична България ” настояваше на тази конституционна самодейност. В тази част има ясни европейски стандарти за самостоятелност на правосъдната система, които ние се опитваме да осъществим ”, сподели той. Според него има и друга част, като да вземем за пример ролята на служебното държавно управление, двойното поданство, ролята на инспектората, мандатността и така нататък Там той вижда разнообразни вероятни модели .

“Моето мнение ще преповтаря мнението на Венецианската комисия. Тук въпросът е да намерим онази необятна степен на единодушие в Народното събрание, която да ни разреши да минат безспорните тематики. А за проблематичните текстове беше стихотворец ангажимент и в конституционната комисия в Народното събрание, и в парламентарната зала, че ще бъде издирван консенсус ” , добави той.

За бъдещата антикорупционна комисия Славов уточни, че в нея би трябвало да се изберат хора, които дават отговор на правила за професионален опит, които нямат зависимости и обвързаности.

„ Наистина да се изберат тези бъдещи инспектори, които да не пораждат никакви подозрения в своя професионализъм, политическа индиферентност, и безпристрастност “ , разяснява министърът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР