Великобритания ще помогне на Казахстан да разработи маршрути за износ,

...
Великобритания ще помогне на Казахстан да разработи маршрути за износ,
Коментари Харесай

Лондон ще помогне на Казахстан да изнася петрол, заобикаляйки Русия

Великобритания ще помогне на Казахстан да създаде направления за експорт, заобикалящи Русия. Това заяви английският министър на външните работи Джеймс Клевърли при визитата си в централноазиатската страна, където подписа меморандум за доставка на така наречен сериозни минерали, съобщи Ройтерс.

Клевърли съобщи, че Лондон прави оценка позицията на Астана, която обичайно е в тесни връзки с Москва, във връзка с спора в Украйна. Казахстан отхвърли да поддържа съветската инвазия или да признае анексирането на украински територии.

" Обединеното кралство високо прави оценка поредната и кардинална позиция в поддръжка на териториалната целокупност на Украйна и желанието да се реализира решение на войната в сходство с Устава на Организация на обединените нации ", съобщи английският министър на конференция.

Клевърли, който се срещна с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и редица други високопоставени чиновници , съобщи, че е разискал спиранията в износа на казахстански нефт , по-голямата част от който минава през Русия, както и способи за подкрепяне на създаването на различни направления, като да вземем за пример така наречен междинен кулоар.

Този маршрут минава през Каспийско море, Азербайджан, Грузия и Турция и изисква обилни вложения, с цел да се усили потенциалът му, макар че Казахстан към този момент е почнал да пренасочва към него някои доставки на недопечен нефт.

Клевърли и казахстанските дипломати обявиха, че са подписали меморандум за сериозните минерали, част от които са и редкоземните метали, само че не предоставиха детайлности от него.

Бившата руска република с изход на море осъществя съвсем половината от международния рандеман на уран и разполага с огромни находища на редкоземни минерали, с каквито Западът обичайно се доставя от Китай или Русия.

Казахстан, който има най-дългата сухопътна граница с Русия от всички някогашни руски републики, извика на помощ съветски войски за преодоляване на улични демонстрации седмици преди нахлуването на Русия в Украйна предходната година.

След нашествието обаче Токаев се старае да стои на разстояние от Москва и да поддържа отворени връзки със Запада, показва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР