Великобритания обяви, че смята да забрани всички крила на организацията

...
Великобритания обяви, че смята да забрани всички крила на организацията
Коментари Харесай

Британското правителство забранява ливанското шиитско движение Хизбула

Великобритания разгласи, че счита да забрани всички крила на организацията Хизбула поради дестабилизиращото й въздействие в Близкия изток и ще я дефинира като терористична, съобщи Ройтерс. Лондон към този момент сложи отвън закона структурата на Хизбула за външна сигурност през 2001 година и военното й крило през 2008 година, само че в този момент желае да разгласи за нелегално и политическото й крило.

"Хизбула продължава опитите си да дестабилизира нежната обстановка в Близкия изток, а ние към този момент не сме в положение да разграничим неразрешеното й въоръжено крило от политическата партия ", сподели английският вътрешен министър Саджид Джавид. "Поради това взех решение да разглася групировката за противозаконна в нейната целокупност ", добави Джавид в изказване.

Подкрепяната от Иран шиитска формация към този момент е считана за терористична организация от Съединени американски щати, които предходната седмица показаха угриженост от възходящата й роля в ливанското държавно управление. Законодателите от партията Хизбула нарекоха това решение "нарушаване на суверенитета ". Британската възбрана, която ще влезе в действие в петък, след официално парламентарно утвърждение, значи, че всеки, който членува в Хизбула или й предлага поддръжка, ще прави закононарушение, за което може да получи присъда до 10 години затвор.

Мотивирайки решението си, английското държавно управление сподели, че организацията продължава да натрупа оръжия в прорез с резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, а поддръжката й за сирийския президент Башар Асад е удължила "конфликта и бруталните репресии на режима против сирийския народ ".

Израел, който е неин главен зложелател, благодари на министър Джавид и прикани Европейски Съюз да последва английския образец. Понастоящем Европейски Съюз счита за терористично единствено въоръженото крило на Хизбула, прецизира Агенция Франс Прес. През 2017 година няколко арабски страни, най-много от Персийския залив, дефинираха ливанската партия Хизбула за терористична организация.

Хизбула, или Партията на Бога, е основана през 1982 година по самодейност на Корпуса на пазителите на иранската гражданска война, след израелското настъпление в Ливан, напомня Агенция Франс Прес.
Хизбула съумя да се наложи в Ливан като значим политически фактор и през 2005 година за пръв път влезе в държавното управление. С течение на времето тя стана основен състезател в Близкия изток.

В момента Хизбула има 3 от общо 30 министерства в ливанския кабинет, максимален брой отвсякога, и се счита, че районното й въздействие също се е разширило, защото нейни бойци вземат участие в няколко спора в Близкия изток, в това число в прилежаща Сирия.

Във Англия Хизбула стана тематика за вътрешно политическо опълчване, откакто лейбъристкият опозиционен водач Джереми Корбин един път употребява във връзка с групировката думата "приятели ". По този мотив предходната седмица английският министър-председател Тереза Мей сподели в Народното събрание: "Какво виждаме да прави неговата Лейбъристка партия? Хамас и Хизбула са другари, Израел и Съединени американски щати - врагове ", съобщи Ройтерс. Общо 74 организации са неразрешени сега в Обединеното кралство, според законодателството за битка с тероризма, в допълнение на 14 групировки, свързани със Северна Ирландия, прецизира Агенция Франс Прес.

Ливанският външен министър Джубран Басил, представен от ДПА, сподели нощес, че решението на английското държавно управление да прибави политическото крило на шиитското придвижване Хизбула към листата на терористичните организации, няма да окаже отрицателно въздействие върху Ливан. Той приказва след среща с външнополитическата представителка на Европейски Съюз Федерика Могерини.
"Дори целият свят да каже, че Хизбула са терористи, придвижването няма да бъде терористична организация в очите на ливанците ", означи Басил.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР