Велико Търново. С църковна служба, народни хора и факелно шествие

...
Велико Търново. С църковна служба, народни хора и факелно шествие
Коментари Харесай

Емил Врежаков, Регионален исторически музей – Велико Търново: С църковна служба, хора и факелно шествие се е отбелязвал бойният празник на 18-ти пехотен Етърски полк преди над 60 г.

Велико Търново. С църковна работа, национални хора и факелно шествие се е отбелязвал бойният празник на 18-ти пехотен Етърски полк преди повече от 60 години. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Емил Врежаков, организатор в отдел “Нова история ” в Регионален исторически музей – Велико Търново. Той напомни, че празникът се отбелязва от 1914 година. Той е бил избран със заповед на военния министър тогава. Чествал се е, както по време на Първата международна война, по този начин и сред двете войни.
„ Той е започвал с църковна работа в чест на българското войнство и на храбрите бойци, които са се сражавали за свободата на България. В парк „ Марно поле “ е имало национални хора и тържества, в които са се включвали, освен военни от Търновския гарнизон и от полка в града, само че и доста жители, фамилии, близки хора на тези бойци, които са били част от 18-ти Етърски полк. Кулминацията е била вечерта, когато е имало факелно шествие по централните улици на града. Шествието е било водено от кмета, от епархийските представители и от началника на гарнизона “, напомни Емил Врежаков.
Той уточни, че празникът на Търновския гарнизон е възобновен през 2015 година, след 68-годишно спиране. Днес за бойната популярност на 18-ти Етърски пехотен полк припомня и Арката на генералите, която се намира на входа на Старото военно учебно заведение във Велико Търново. Там е подложен незабравим знак, изобразяващ бойното знаме на полка. Изписани са и имената на офицерите, починали във войните за национално обединяване. „ Това са офицери, които са сражавали за обединяването на България. Те са били част от 18-ти Етърски полк и са влизали в състава на 20-ти добруджански пехотен полк, който 1904 година е ситуиран във Велико Търново “, напомни Емил Врежаков.
Надежда КРЪСТЕВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР