Велико Търново. С рецитал на ученици от Старопрестолната гимназия по

...
Велико Търново. С рецитал на ученици от Старопрестолната гимназия по
Коментари Харесай

Велико Търново: С рецитал, поклонение и поднасяне на цветя в града бяха отбелязани 164 години от рождението на Стефан Стамболов

Велико Търново. С рецитал на възпитаници от Старопрестолната гимназия по стопанска система, озаглавен „ Всичко е положително, което е положително за България “, бе почетена паметта на Стефан Стамболов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . В днешния ден се навършват 164 години от рождението на великия българин. Честванията в града започнаха с четенето на младежите Церемонията се организира пред паметника на Стамболов, при започване на Самоводската чаршия. Рециталът стартира с припомняне на обстоятелства от живота на революционера и мемоари за него. „ Стефан Стамболов живя в извънредно комплицирано историческо време. Извървял сгромолясването на две въстания – Старозагорското и Априлското, Апостол на Търновския революционен окръг и поел изключителната задача – да замести увисналия към този момент на въжето Левски. Той постоянно е бил воден от убеждението, че не би трябвало да се освобождава никой народ, народите би трябвало да се освободят сами или да загинат. С една дума – хъш, напълнил наличието на тази дума, както с смелост и неподчинение, по този начин и с поетичната бройка на младостта си. С една дума – българин, с потвърдена подготвеност за всяка жертва, в името на националните правдини. Обичащ не себе си в България, а България в себе си! “, се споделя още в рецитала на учениците. Последва и слово на историка проф. Пламен Павлов, след което бе отслужен и благослов от Негово благоговейнство духовник Давид Йовчев. Бе отслужен и боен обред по поднасяне на цветя пред паметника на Стамболов.
На честванията участваха регионалният шеф проф. Любомира Попова, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, ректорите на двата университета в града, народни представители, представители на локалната власт, доста жители и общественици.
Луиза ТРАНЧЕВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР