Над 100 земеделски производители от всички сектори на бранша под

...
Над 100 земеделски производители от всички сектори на бранша под
Коментари Харесай

Над 100 земеделци с техника блокираха пътя София-Варна край Велико Търново

Над 100 аграрни производители от всички браншове на сектора под звуците на духова музика във вторник блокираха основния път София – Варна край великотърновското село Шереметя. На място бяха докарани трактори и друга земеделска техника, която беше окичена с плакати " Оставка Вътев ". В стачката се включиха зърнопроизводители, овощари, пчелари, производители на плодове и зеленчуци животновъди. Негодуващите упорстват за фрапантни промени и в законодателството, и в метода на финансиране, и в отношението към тях.
 
" Днес затваряме придвижването, ще изливаме мляко, ще палим вълна, плява, зърно ще изсипваме на пътя. Всеки ден ще е по този начин, като ще усилваме блокадите с по един час. Ще продължим до угаждане на нашите претенции ", съобщи Симеон Караколев, ръководител на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите, представен от " Труд ".
 
Протестиращите претендират за погашение на помощи поради войната в Украйна, по 20 лева на дка за зърнопроизводителите, за промени в законодателството и съответна интернационална позиция на България по отношение на зелената договорка и либерализацията на търговията с трети страни.
 
" Искаме да кажем на държавното управление - да си подават оставката и да си отпътуват. Имаха време, нямаха предпочитание. Не може някакви си да дойдат от някъде и да желаят да ни отрежат отвред, да ни прекратят, да ни анулират. Само да изискват, а не ни дават дотации, тъжби против нас пишат измислени, анонимни. Не може единствено да изискват от нас, а отсреща нищо. В бранша към този момент няма служащи. Това е най-голямата потребност на земеделските производители – да си намерят работна ръка ", безапелационен е фермерът Иван Атанасчев от Горна Оряховица.
 
За оставка моли и Цанко Цанев, ръководител на Асоциация на земеделските производители. Като причина той акцентира несъответстващо отношение към бранша. " Нашите артикули стават неконкурентни. Украинците създават без ограничаване. Те могат да пръскат с препарати, които при нас са неразрешени. Работната ръка в България е доста по-скъпа. В България животновъд получава 2000-3000 лв., а при тях междинната заплата е 600 лв. ", разяснява още Цанев.
 
" Всеки ден влизат камиони с украинско мляко, не знам ние по какъв начин да си продаваме млякото. Налагат ни административни тежести, вършат ни непрестанни инспекции, министерството не желае промени, а единствено дава условия ", безапелационна е Милена Раева, която е животновъд от Елена и декларира, че е съгласна, че вносът от Украйна би трябвало да бъде преустановен или най-малко стеснен. Земеделците предизвестяват, че в случай че настояванията им не бъдат изпълнени до няколко дни, ще преминат към народен митинг и ще блокират столицата.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР