Великите за великите (Портрет на Христо Ботев, 1949 г., дело

...
Великите за великите (Портрет на Христо Ботев, 1949 г., дело
Коментари Харесай

Без Ботев няма България! „На тая робска земя“ той стана небе, което я огрява и оплодява ♥ Илия БЕШКОВ

Великите за великите

(Портрет на Христо Ботев, 1949 година, дело на художника Димитър Гюдженов, Къща музей Христо Ботев, Калофер)

♥ БОТЕВ

Париж, 1939

И през днешния ден българският дух стои завързан в един възел, брулен от времето и стихиите, глозган от покварата и скептицизма! И е неразвързан! Това е Ботев, който пристигна да ни освободи, а направи от всички ни свои плебеи.

Любовта му, цялостната му всеотдайност за народа и земята го направиха чудноват, необикновен. По образеца на Караджата и Левски, които енергично възлюби и последва, той пожела да бъде сред самодивите, орлите и милостивите вълци. Сега може би той е там!…

Той видя народа, земята си – видя майка си и либето си, само че към този момент беше доста късно да се спре при тях – той единствено ни ги уточни, отмина ги и „ умря “. Защото времето му се беше изпълнило, а гибелта беше победена приживе.

Защо го понесохме в душите и сърцата си? Защо пеем песните му и тръпки лазят по тялото ни? Какво получихме от слабите му ръце, та благодарността ни към него стана толкоз голяма и ние толкоз немощни за нея?

Нима гибелта е приятна и гробът – удобен за отмора! Та не са ли по-приятни парковете на Париж и по-удобни хотелските кревати? А народът – нима е в този момент повече плебей или повече свободен от този момент? Кое от Ботевите стремежи е осъществимо, с цел да се убедим в разсъдъка и изгодата на делото му?

Тоя вманиачен наследник всели в нас божествената си полуда и тялото му се сви като спарушена ябълка върху пръстта, която той целуна, и ние нито го потърсихме, нито го намерихме.

Неговият дух обаче се понесе с ария и паника над страната ни и стана небе на България.

В нея пеят същите робини и жънат същите жътварки – песните им се предават по радиото, а потта им се стича на същата земя. Слънцето изпича хляба на нивите, жари наведените гърбове – тънка пара се издига и от тях, и от разораната пръст. Като дъждовния облак тоя наследник в най-чист ентусиазъм я напои с алената си кръв и върху нея ведно с вятъра прошумя неговият стих, затрептя като копие, забито в жива плът.

Стенанията, воплите, насладата и глъчката се носят като чучулигите и орлите над земята; като вълци бродят и вият, а хорската безизходност се търкаля като тръне от вятъра в полето. Земята е обитаема, земята е жива, земята пее и проклина…

Какво ти даде тоя наследник, от кого искаше той да те отбрани и кой му подшушна тоя героизъм – да почине, както всичките ти синове издъхват прави върху тебе? Сигурно е починал от обич към теб и от яд към тия, които не те обичат. Най-простата и велика обич!

Той опозна своя народ посредством сърцето си; и него даде, с цел да го резервира от безсърдечните. Той даде на земята ни своето име, а нас назова „ свои братя невръстни “ – да помним и знаем и като него да мрем за тая чудно хубава и безконечна майка-земя.

Ех, майко, ти ни раждаш и отново ни прибираш! Какво ще правиш ти без песента, воплите и протеста на децата си? Ти би онемяла! Пощади децата си, които те обичат!

Ще догорят ли запалените от поета очаквания и ще стихне ли огънят на пламналия дух, обхванал простите национални души? Та какво са робството или свободата пред тоя огън и тая обич, които нямат начало, нито край? Но без тях гибелта и пустотата ще се веселят в сърцата ни, ще ни сковат и изпепелят, а ние ще обеднеем, па въпреки и измежду най-тлъсто благополучие.

Ботев одобри онемялата и заглъхнала земя от дедите ни, насели я и я ожени за вековете, изяви българския човек, даде му път за изминаване, дефинира ориста му и мястото му в света и историята, а с това го направи логичен за самия него и наложителен за другите нации.

Без Ботев няма България! „ На тая робска земя “ той стана небе, което я огрява и оплодява – самата нея и свободния дух на тия, които я работят.

Той не пожела да направи повече, тъй като в действителност няма по-велико от това – да оплодиш народа си, да превърнеш въздишките му в стих, рева му – в ария и страданието му – в героизъм и всеотдайност!

И в най-облачните и бурни дни българската земя ще има своето слънце – Ботев!

„ Есе за Ботев “, Илия Бешков, Париж, 1939
Източник: Списание „ Българи “

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР