Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този

...
Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този
Коментари Харесай

Велики четвъртък в „Св. Неделя“: Отслужва се Последование на 12-те евангелия

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица . На този ден се напомня Тайната вечеря на Божия наследник с апостолите.

На нея Исус Христос дава на своите възпитаници последните си духовни упътвания . Пророкува гибелта си на кръста и показва, че един от тях ще го съобщи на фарисеите, с цел да бъде съден, малтретиран и разпнат.

Христос споделя на апостолите „ сред вас няма да е така, който желае да е пръв – нега бъде прислужник “

След вечерята Христос взел самун, благословил го , разчупил го, раздал на учениците си и споделил: „ Вземете, яжте, това е моето тяло “.

После вдигнал чашата и споделил: „ Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете “.

Денят би трябвало да се употребява и за така наречен огромно филтриране - на мислите и на душата, както и на почистването на дома

След причастието Христос признал пред своите възпитаници, че ще бъде предаден. Вечерта на Велики четвъртък се отслужва и така наречен Последование на 12-те евангелия.

Велики четвъртък крие доста символика. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък. Това може да се направи и на Велика събота преди празника Възкресение Христово.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР