Великден е най-голямото и най-светлото събитие в човешката история. Имаме

...
Великден е най-голямото и най-светлото събитие в човешката история. Имаме
Коментари Харесай

Три вкусни рецепти с агнешко за Великден

Великден е най-голямото и най-светлото събитие в човешката история. Имаме не просто обещанието за безконечен живот, само че и най-великата вяра на човечеството - че освен гибелта е нещо краткотрайно, само че и че ще отидем при Бога.

За един набожен християнин най-важното на Възкресение e огромната вяра. В традицията на предците на Великден тя е събирала фамилиите, родовете, с цел да преживеят дружно чудото на Възкресението. И по този мотив нареждали богата софра, на която с изключение на наложителният ритуален самун и вино, участвали и разнородни обредни храни.

Предлагаме ви три вкусни предписания с агнешко месо:

Традиционно печено агне

Необходими артикули:

1 малко агне, агнешки бут

1 пакетче масло

2 - 3 скилидки чесън

1 връзка зелен чесън

бял пипер (по желание)

сол (на вкус)

девесил - няколко стръка (по желание)

Начин на подготвяне:

Добре почистете агнето, като по избор може да го транжирате или да го оставите цяло. Хубаво го посолете и оставете да престои по този начин към 12 часа.

Смесете разтопеното масло с пресованите скилидки чесън и бял пипер, след което намажете щедро отвред агнешкото месо. Оставете да се маринова за 1-2 часа и го подредете в по-дълбока тава, в която сте кръстосали лозови клончета по този начин, че да стане като повдигната решетка.

Покрийте със стръкчета девесил. Долейте вода доникъде на месото и сложете фолио. Пъхнете да се пече за към 2 часа и половина.

Готово гергьовденско агне може да поднесете със прясна зелена салата, украсена с резени твърдо сварени яйца, и стръкчета свеж чесън.

По предпочитание може да приготвите и гарнитура от дребни пресни картофчета, задушени с малко лой и сол.

Поднесете ястието с чаша алено или бяло вино, които ще създадат насладата от яденето още по-голяма.

Ако посрещате празника в стеснен фамилен кръг

Агнешки котлети с бейби картофки

Необходими артикули:

1 кг. агнешки котлети
1 кг. пресни бейби картофки
2-3 глави остарял лук
1 връзка свеж лук
Олио
Сол
Пресен или сушен джоджен

Начин на подготвяне:

Осолете авансово нарязаните агнешки котлети и ги оставете да престоят за 2 часа.

Нарежете остарелия лук на ситно и го сложете в подобаващ съд за готвене (за препоръчване е бездънен тиган с похлупак, в който може да запичате ястия и във фурната), наредете върху лука котлетите едно до друго, прибавете ½ чаена чаша вода и малко олио. Оставете месото да къкри на слаб огън за към 90-100 минути.

Когато агнешките котлети към този момент са сготвени, извадете ги в подобаваща паница и в бульона прибавете измитите бейби картофки и нарязания на ситно свеж зелен лук, които би трябвало също да се сготвят. Когато картофките са подготвени, върху тя наредете агнешките котлети, поръсете с джоджена и ги запечете на мощна фурна за към 10-15 минути.

Поднесете ястието в плоски огромни чинии. Прекрасна гарнитура към агнешките котлети е зелената салата (маруля, репички, свеж лук и чесън, магданоз). Стръкче свеж чесън също доста подхожда на ястието (ако обичате да похапвате).

Чаша изстудено вино (бяло или алено – по ваш избор) укрепва аромата и усета на агнешките котлети с бейби картофки.

 agne_kotlet-1.jpg

За тези, които обичат гурме

Агнешки пеперудки

Необходими артикули:

- агнешки котлети, отрязани като пеперуда;
- сол
- олио или зехтин за готвене
- филиз розмарин или магданоз

Начин на подготвяне:
Най-важно е да помолите вашият месар да ви отреже и двата котлета към гръбнака без да ги разделя. Така те наподобяват на пеперуда.

Осолете агнешките котлети и ги оставете да почиват за към 2 часа. След това в намаслен тиган с висок венец подредете котлетите, като ги оставяте да се готвят от двете страни за по към 5-6 минути на приблизително мощен котлон.

Когато добият златист тен, ги извадете от тигана и подредете върху лист от маруля. Украсете със клонче розмарин или ситно нарязан магданоз.

Поднесете ястието върху лист от маруля. За да бъде насладата същинска, сервирайте пеперудите със свежа зелена салата и чаша охладено бяло или алено вино (по ваш вкус).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР