Велик пророк-укротител на лъвове почитаме днес.Православната църква чества на 17

...
Велик пророк-укротител на лъвове почитаме днес.Православната църква чества на 17
Коментари Харесай

Почитаме днес велик пророк- укротител на лъвове

Велик пророк-укротител на лъвове почитаме през днешния ден.

Православната черква празнува на 17 декември свети оракул Данаил (Даниил), оповестява „ Стандарт “. Името Данаил идва от иврит и в превод значи „ Бог е моят арбитър ”. Св. Даниил е един от четиримата огромни древен пророци от Стария Завет. Другите трима са Исаия, Йеремия, Йезекиил. Заедно с него на тази дата се почитат и сподвижниците му, Светите Трима отроци – Анания, Азария и Мисаил.

Четиримата младежи били доста начетени и благонравни и доста рано повярвали в Бог. Живеели в Йерусалим и делата и сърцето им били чисти и спазвали всичките заповеди на Бога. Бог ги дарил с доста телесна хубост и мощ, само че те не били горди с нея. Когато халдейският цар Навуходоносор превзел и разрушил Йерусалим, те попаднали в плен, само че се оказали в двора на царя поради качествата и знанията си. Това царство било Вавилон – най- великият град на своето време.
 Даниил живеел праведно и постоянно беседвал с царя, който бил изпълнен с почитание към него. Този му непретенциозен метод на живот бил заплатен с пророческа заложба, с която Бог рано го благословил. Той съумял да разгадае един доста непосилен сън на царя и му разкрил, че неговото царство и доста други след него ще имат възходи. Но и скоро – падения, тъй като единствено едно царство ще е постоянно, това на единия Бог и Неговия наследник – Месията, който ще се роди след доста време. Царят не бил благополучен от това знамение, само че издигнал в ранг Даниил. Навуходоносор траял разгулния и горд живот, който водел. На хълма Деир построил златен кумир, на който цялостен Вавилон да се кланя. Четиримата младежи не го правели, а вавилонските велможи ги наклеветили пред царя.Те защитили вярата си в единия Бог и отрекли идола.Царят се ядосал, макар че обичал Даниил, и заповядал да ги хвърлят в горяща пещ. Те влезнали оковани, само че небесен ангел влезнал с тях в пещта и ги опазил. Излезли те без нито един изгорял косъм, единствено веригите ги нямало. Една от легендите за тях звучи като прослава на постите – Цар Навухудоносор заповядал да ги хранят с ястия от неговата царска софра, с цел да не отслабнат и да бъдат здрави, както връстниците им. Но Даниил, не желаейки да се осквернява с езическата царска храна, помолил един от доближените на царя да разреши десетдневен пост на него и на тримата отроци.
Царският жрец им разрешил в тези дни да се хранят единствено с плодове, само че при изискване, че в случай че Даниил и тримата отроци наподобяват външно и здравословно по-зле от връстниците си, той ще стартира да ги храни както желае, т.е. съгласно заповедта на царя. След приключването на десетте дни, Даниил и тримата отроци, а също и връстниците им, се явили пред царския жрец. Лицата на Даниил и тримата отроци били по-красиви и физически били по-здрави от всички тези отроци, които се хранели с царските ястия.

Друга легендите споделя, че по време на вавилонския плен, поради вярата си в Бога,
оракул Данаил бил хвърлен в дълбока яма измежду гладни лъвове.
Но тогава се случило знамение. Въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия оракул. Накрая царят заповядал да го извадят оттова и го оповестил за светец. В деня на оракул Данаил честват дамите, които имат дребни деца или чакат дете. Народните традиции са най-вече свързани с плодородието. Месят се питки, които бременните дами раздават на близки и познати, с цел да могат елементарно да добият рожбата си.

Имен ден честват Анани, Данаил, Данаила, Даниел, Даниела, Дани, Данко.
Източник: Стандарт
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР