Вече сме преполовили 2023 г., а годината не ни разочарова

...
Вече сме преполовили 2023 г., а годината не ни разочарова
Коментари Харесай

Най-готините автомобили, представени през 2023-а

Вече сме преполовили 2023 година, а годината не ни разочарова с разкрития на нови серийни, спортни и суперавтомобили. През годината видяхме и няколко страхотни концепции и специфични издания, а описът със забележителни представяния е много дълъг – може би по-дълъг, в сравнение с наподобява на пръв взор. 

Но като погледнахме обратно към последните шест месеца, до момента в който се опитвахме да съставим лист с 10-те най-яки автомобила на годината, осъзнахме, че не можем да съкратим листата толкоз доста.

Това са най-готините спортни коли за 2023 година до момента съгласно създателя Себастиан Сенисо от автомобилния уебсайт CarBuzz.

Автомобилите, които наподобяват добре, вървят бързо и свеждат до най-малко практичността, са нашата слабост, тъй че оттова започваме. Бяха показани десетки нови спортни коли, някои от които като преработки на съществуващи коли, а други като напълно нови оферти.

Не забравяйте, че изборът по-долу е мнението на един създател, тъй че в случай че смятате, че някой е пропуснат, ще се забележим в раздела за мнения.

Dodge Challenger SRT Demon 170

Прощаването със сегашната годишна продукция от неуместно моторизирани muscle коли Dodge дойде през март като Challenger SRT Demon 170 и донесе със себе си мощността на суперавтомобил (до 1025 коня с гориво Е85) при базова цена под 100 хиляди $ (96 666 долара).

Скоростта от 0 до 100 км/ч (на изцяло готова повърхност) може да бъде реализирана единствено за 1,66 секунди, а в случай че задържите крайници си, четвърт миля може да бъде измината единствено за 8,91 секунди със скорост на излизане над 241 км/ч. Готино? Сигурно. Още преди да доближи до първия си покупател, той се затвърди в историята като един от най-емблематичните коли, излизали в миналото в Америка.

BMW M3 CS

За BMW се е трансформирало в нещо като наклонност да пускат на пазара най-хубавата версия на М автомобил няколко години откакто оригиналът е бил в продажба. Това наподобява на „ планувано остаряване “ (planned obsolescence) или „ умишлена малоценност “ (ntentional inferiority), само че вследствие на това се получават невероятни специфични издания като M3 CS.

Подобно на M5 CS, прибавянето на тези две букви към емблемата на багажника на M3 трансформира спортния седан в животно за превъзмогване на завои, каквото постоянно е трябвало да бъде, намалявайки летаргията и увеличавайки драматизма. 543 к.с., пренастроеното шаси и по-малкото тегло водят до автомобил, кадърен да развие 96 км/ч за 3,2 секунди, макар че подозираме, че BMW още веднъж е било консервативно настроено към оценките на продуктивността си.

Със специфични украшения, неповторими фарове, ковани джанти, карбонов челен похлупак и общоприети „ bucket seats “ от М въглерод (не и за задните седалки обаче), това M3 има всички съставки, с цел да натрупа планина от готини точки, трансформирайки се неотложно в класика.

Hyundai Ioniq 5 N

Не се опасявайте – това е единственият електрически автомобил в този лист, само че той не е тук просто като алегоричен жест към екологията. Hyundai Ioniq 5 N в действителност заслужава мястото си измежду готините коли с вътрешно горене, тъй като демонстрира, че електрическите автомобили могат и би трябвало да бъдат освен това от стерилни галактически кораби с неземно ускоряване по права линия. 

Те се нуждаят от спомагателни изкупителни качества, които би трябвало да са дефекти. Знаете, неща като симулирана скоростна кутия, компютърно следена функционалност за избутване на съединителя и функционалност N Pedal, която употребява регенеративно прекъсване, с цел да направи автомобила по-добър за шофиране, а не по-ефективен.

В общи линии имаме вяра, че с цел да бъдат вълнуващи, електрическите коли би трябвало да бъдат занимателни, а това идва от ангажираността, а не от превъзходството на спецификациите. Ioniq 5 N реализира това в резюме, а фактът, че генерира до 641 к.с., е единствено бонус.

Има няколко супер яки спортни автомобила, които не описахме в детайли нагоре, по тази причина ще ги споменем тук.

Ariel Atom 4R е един от тях, оголен на неотдавнашния Фестивал на скоростта в Гудууд. 400 к.с., шестстепенна секвенциална трансмисия и олекотена каросерия с маса от едвам 544 кг?

Другите коли може да са по-бързи или по-мощни, само че този има фактор на “готиност ”, който мъчно може да се опише. 

Заслужава да се спомене и Aston Martin DB12. Aston назовава този автомобил първия в света „ Super Tourer “, който запълва празнината сред първокласните Grand Tourer и суперколите. Досадно е, че терминът наподобява изцяло сполучлив, а автомобилът обезпечава по едно и също време комфорт и заостреност с самоувереност.

Друг страховит автомобил, който на драго сърце видяхме тази година, е Porsche 718 Spyder RS, съчетаващ насочеността към пистата на Cayman GT4 RS с удоволствието от открития покрив на Boxster. 

И най-после, смъкваме шапка на Caterham Project V – електрически състезателен автомобил с 268 к.с., който тежи по-малко от Toyota GR86. Много крепко, в действителност.

Най-готините суперавтомобили за 2023 година до момента

Време е да вдигнем летвата и да поговорим за най-хубавите суперавтомобили, хиперавтомобили и мегаавтомобили, разкрити през тази година до момента, а те още веднъж са доста. Ферари и Ламборгини заемат видно място, а също по този начин имаме и някои положителни вести на Пагани, Астън Мартин и Хенеси, на които да се насладим.

Gordon Murray Automotive T.33 Spider

T.33 на Гордън Мъри по този начин към този момент беше автоматизирана автомобилна класика, само че по-късно той сподели версия без покрив със същия V12 с 11 100 об/мин. 3,9-литровият мотор с атмосферно пълнене е най-лекият шосеен V12 в света – единствено 177 кг. И все пак създава 608 к.с.

Най-хубавото е, че защото клиентите на GMA (Gordon Murray Automotive) са прелестна група, която цени ангажираността на лидера, не е било належащо да се създава алтернатива за автоматизирана скоростна кутия. 

Това значи, че те могат да съчетаят най-хубавите детайли на автомобила на едно място: задвижване на задните колела, ръчна скоростна кутия и гласовит V12 без наложително пълнене. Стилът припомня за една отминала ера, а механичната рецепта е също толкоз класическа. Бързите и готини коли не са доста по-добри от T.33 Spider.

Pagani Huayra Dinamica Evo

Още през март Pagani сподели един-единствен образец, наименуван Huayra Dinamica Evo, основан от отдела за беспокери Grandi Complicazioni. Базиран на Pagani Huayra, той постоянно е бил предопределен за комплицирана хубост и гневен мотор, само че този модел отива по-далеч, като прави кафявата багра секси.

Както нормално, има доста въглеродни нишки и исполин, само че също по този начин и огромно задно крило, „ свободно изравен шнорхел “ на мотора и трикольорни предни калници. Погледът в купето е също толкоз хипнотизиращ.

Автомобилите със страховит интериор не са доста по-хубави от тези, които Pagani е изработил, и макар че някои може да кажат, че това е „ просто още една Huayra “, прецизността на направата в Pagani просто минава на напълно ново равнище, когато става въпрос за единствен образец.

Ferrari SF90 XX Stradale и SF90 XX Spider

Ferrari SF90 Stradale и Spider към този момент бяха суперавтомобили с мощ близо 1000 конски сили, само че по-късно в Маранело взеха решение да прибавят спортно ДНК. Нямаме задоволително богат речник за метода, по който Ferrari реши да показа това (смятаме, че името XX би трябвало да бъде непокътнато за специфичните коли, предопределени за писта), само че ни харесва методът, по който се получиха самите коли.

SF90 XX Stradale и Spider наподобяват безусловно фантастично, само че в същото време препращат и към историята на Ferrari. Всеки от тях генерира 1016 к.с., всеки от тях има закрепено задно крило върху удължена опашка и всеки от тях е продаден. Фактът, че тези коли са недостижими за елементарните смъртни, единствено прави тези лимитирани модели още по-страхотни.

Ferrari KC23

Докато сме на тематиката за готините коли от Маранело, би трябвало да поговорим за еднократния KC23 – специфичен модел с 592 к.с., с порти вид „ пеперуда “, въодушевени от тези на хиперавтомобила LaFerrari, дейна аеродинамика, която оживява при запалване, и основа от спортния автомобил 488 GT3 Evo 2020.

Активното аеропланче придава на автомобила голям брой образни характерности, а притежателят може да отстрани и закрепеното задно крило.

Един-единствен образец, основан на спортен автомобил, би бил готин самичък по себе си, само че този има неповторима задна светлинна лента, зашеметяваща остъклена структура и два разнообразни комплекта колела. Дори боята е специфична. Покритието Gold Mercury е създадено особено за автомобила и се състои от четири пласта алуминиева багра с люспи от течен метал. Не се знае какъв брой би коствало сходно нещо, само че стилът и представянето са по-важни от парите.

Lamborghini Revuelto

Първият в света V12 plug-in хибриден суперавтомобил се появи през март като правоприемник на мастития Lamborghini Aventador. Lamborghini към момента не има вяра, че готините електрически автомобили са нещо, по тази причина е направило всичко допустимо да задържи V12, даже в случай че това значи известна електрификация. В този развой тя сътвори автомобил с мотор, който се развърта до 9500 об/мин, произвеждайки независимо 769 к.с. и 720 Нм въртящ миг.

Заедно с три електрически мотора Lamborghini Revuelto създава 1001 к.с. и може да развие 100 км/ч за 2,8 секунди. Максималната скорост идва някъде откакто стрелката трансферира 354 км/ч. 

Защо Revuelto е готин? Ами по какъв начин да не е? Той резервира V12, наподобява необикновено и е по-добър от предшественика си във всяко едно отношение.

Aston Martin Valour

Не сме напълно сигурни, че би трябвало да го споменем в раздела за суперавтомобили. Лимитираният Aston Martin Valour развива 705 к.с., а това не е чак толкоз шокиращо в наши дни.

За благополучие, в него има освен това от мощ.

От една страна, тази мощ идва от към този момент спрения от произвеждане 5,2-литров V12 с две турбини на марката. От друга страна, тази мощ се ръководи посредством шестстепенна механична трансмисия, която ръководи задните колела посредством подобаващ машинален диференциал с лимитирано превъртане.

След това е външният тип, който припомня за V8 Vantage от 70-те и 80-те години на предишния век, като самият жанр на тези готини остарели коли е въодушевен от триумфа на пони автомобила Ford Mustang. 

Спортното купе Valour е втвърдено, каросерията му е направена от въглеродни нишки, а кормилната уредба е нова. Това значи, че Aston се е фокусирал върху преживяването при шофиране, а всеки автомобил, който слага водача като собствен приоритет, автоматизирано е готин в нашето схващане.

Малко евентуално е да се ръководи като Lotus Esprit, само че се пробва да бъде вълнуващ, а измежду колите, които можете да си купите през днешния ден, това е известна необичайност.

Lamborghini Invencible и Lamborghini Autentica

Тук сплотяваме два автомобила “под един покрив ”, защото всъщност те са еднакъв автомобил, единствено че единият няма личен покрив. Еднократното купе се назовава Invencible, а еднократният роудстър – Autentica.

И двата са основани на Lamborghini Aventador Ultimae и развиват 769 к.с. Задвижването на всички колела и автоматизираната ръчна трансмисия с един съединител се придвижват, само че също така мъчно бихме разкрили доста други неща, заимствани от Aventador.

В основата си това са доста скъпи Aventador-и с нов дизайн, само че външният им тип е вълнуващо въздействащ и те означават последния път, когато от завода в Сант’Агата излиза V12 единствено на бензин. Като свършек на една емблематична ера, това са страхотни коли, каквито в никакъв случай повече няма да забележим.

Hennessey Venom F5 Revolution

Hennessey е известна с доста неща, само че специфичните модели за писта не са измежду тях. Базираният в Тексас тунер обаче трансформира това със своя Venom F5 Revolution. Както подсказва името, това е еволюция на съществуващия Venom F5, тъй че той резервира 6,6-литровия V8 „ Fury “ с две турбини и 1817 к.с. Но това, което го разграничава, е на всички места другаде.

Revolution е по-лек (според известията под 1360 кг), основава повече притискателна мощ (635 кг при 400 км/ч) и се ръководи по-добре (благодарение на по-агресивното контролиране на центровката и регулируемите амортисьори).

Ние обобщаваме, само че Revolution наподобява е тъкмо това за F5, което го трансформира от ракета Falcon 9 в AIM-9 Sidewinder. Да се бориш за оценките за оптималната скорост е готино, само че в случай че F5 успее да грабне и някои видни върхове за обиколка, Hennessey ще накара целия свят да седне и да обърне внимание.

YangWang U9

YangWang U9 е електрически суперавтомобил от Китай и макар че марката може да няма директно бъдеще в Съединени американски щати, автомобилът си заслужава да бъде прегледан.

Той има всички нормални заглавия за супер електрически автомобили – 1100 к.с., от 0 до 100 за две секунди – само че това, което го прави специфичен в нашите очи, е, че е един от доста дребното готини налични коли с базова цена от към 145 000 USD. 

Той не е за всеки бюджет, само че за такава мощ и продуктивност е пъклен на ниска цена.

Освен това разполага с извънредно новаторска система за надзор на каросерията, която неотложно усилва твърдостта с 200% и даже може да накара автомобила да подскача нагоре-надолу. Оставете настрани предразсъдъците си за секунда и просто оценете, че Китай може да направи порядъчен автомобил, който е кадърен да се конкурира с най-хубавото, което Америка и останалата част от света могат да предложат. Независимо дали ви харесва или не, това е един от най-страхотните коли.

Koenigsegg Gemera

Koenigsegg Gemera към този момент беше показан на злощастното автомобилно ревю в Женева през 2020 година, само че това, което ни беше показано преди, беше предпроизводствена версия. По време на развойните процеси Koenigsegg реши да се позабавлява и опита да инсталира V8 с две турбини на мястото, където нормално се намираше трицилиндровият Tiny Friendly Giant.

Получило се е и в този момент мегаавтомобилът с четири порти предлага до 2269 к.с., което е международен връх. Освен това автомобилът може да бъде със задвижване на предните колела, на задните колела или AWD.

Koenigsegg постоянно прави най-страхотните коли, само че този е на друго равнище. Може да се наложи да похарчите спомагателни 400 000 $, с цел да отключите опцията V8, само че спектърът от качества, които Gemera придобива, единствено се уголемява с по-големия мотор.

Да споменем и…

Сред другите впечатляващи суперавтомобили, показани тази година, са Pininfarina Battista Edizione Nino Farina с мощ 1877 к.с. – особено издание в чест на племенника на създателя на компанията, и McLaren 750S – суперавтомобил, който разменя голямата мощ за по-остро ръководство. Aston Martin означи и края на DBS с модела 770 Ultimate, предлаган във разновидности Coupe и Volante.

Въпреки че не е суперавтомобил, Kimera EVO37 Martini заслужава овации за съчетаването на носталгията по рали подвизите на Lancia с съвременна композитна структура и 550 к.с. Лекият специфичен автомобил наподобява и звучи също толкоз необикновено, колкото и суперавтомобил.


#makelanciagreatagain


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР