Хората с увреждания ще могат много по-лесно да взаимодействат с

...
Хората с увреждания ще могат много по-лесно да взаимодействат с
Коментари Харесай

Интересно нововъведение: iPhone и iPad могат да се управляват чрез движение на очите

Хората с увреждания ще могат доста по-лесно да взаимодействат с технологиите на колоса от Купертино.

На 15 май Apple публично разгласи нови функционалности за досегаемост, които ще се появят по-късно тази година. Те би трябвало доста да опростят процеса на ръководство на iPad и iPhone за потребителите с увреждания, които по една или друга причина не могат да употребяват общоприетите контроли. Така да вземем за пример една много забавна функционалност е следенето на погледа. Това е система, която се базира на изкуствен интелект и дава на потребителя опцията да направлява в iPad и iPhone единствено с взор, без да се постанова да употребява аксесоари от трети страни. Нововъведението употребява предна камера и система за машинно образование, с цел да дефинира дейностите на потребителя, а събраната информация се съхранява на устройството – тя не се предава към сървърите на Apple.

Реализирана е и функционалността Music Haptics, с цел да направи системата за слушане на музика по-достъпна за глухите и слабочуващите консуматори. Когато бъде задействана, Taptic Engine в iPhone ще „ възпроизвежда “ докосвания, текстури и трептения в ритъма на музикална ария. Функцията Music Haptics към този момент се поддържа от милиони песни в Apple Music, а също така Apple пусна API за разработчици, с цел да създадат своите песни по-достъпни.

Освен това в iPhone и iPad към този момент можете да употребявате функционалността Vocal Shortcuts, с цел да задавате персонализирани изречения, които Siri ще схваща, с цел да извършва разнообразни комплицирани задания. А с цел да могат устройствата да схващат по-добре речта на потребителя, е въведен инструментът Listen for Atypical Speech (Слушане на нетипична реч), основан на машинно образование.

Изключително необикновена функционалност е Vehicle Motion Cues – система за iPad и iPhone, която ще помогне за понижаване на гаденето в движещи се транспортни средства. Експертите означават, че нормално на човек му се обръща стомаха, когато има осезателен спор сред това, което вижда, и това, което усеща. Новата функционалност ще демонстрира на екрана на устройството анимирани точки, които повтарят измененията в придвижването на транспортното средство – те се „ изрисуват “ върху обсъжданото наличие. Нововъведението ще понижи сензорния резултат, само че функционалността няма да пречи на работата със наличието по време на придвижване.

Apple се е погрижила и за CarPlay – системата ще поддържа гласово ръководство, а също така ще има специфични цветни филтри, с цел да може лидерът по-лесно да разграничава иконите и детайлите на интерфейса или навигацията (това ще е изключително потребно за консуматори с цветна слепота).

И, което е изключително значимо, новата система ще разпознава звуците, с цел да предизвести лидера с повреден слух за звуков сигнал (например клаксон или сирена). А във VisionOS има Live Captions for FaceTime – тя ще помогне на глухите хора да наблюдават разговора в действително време (условно казано, тя основава надписи на диалога).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР