Вече са тук част от белите щъркели, тяхната миграция е

...
Вече са тук част от белите щъркели, тяхната миграция е
Коментари Харесай

Дошли са първите щъркели

" Вече са тук част от белите щъркели , тяхната миграция е стартирала. Включително получихме данни както долу по Южна България, към градовете Пловдив и Асеновград, по този начин и горе по река Дунав, северната граница към град Белене. Така, че една част от щъркелите към този момент започнаха да идват. "
Това сподели Свилен Чешмеджиев, районен координатор и отговорник по природозащитни действия в Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), в изявление за Агенция „ Фокус “.
През последните години се следи такава наклонност няколко ята бели щъркели с друга бройка да остават да зимуват и в България. Тази година имаше такава дребна група с към 30 щъркели в региона на град Бургас. Също по този начин имаше и няколко единични щъркели към Пловдив, по река Марица, добави още той.
По думите му главната причина за това е смяната в климата. Зимите стават все по-меки. Например, по време на обичайните зимни преброявания, които ние организираме последните 30 години, първоначално съвсем нямаше данни за зимуващи бели щъркели, само че в последните 5 – 6 преброявания непрекъснато има такива данни, тъй че това главно се дължи на смяната в климата и много по-меките зими, които са през декември и януари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР