Вече няколко дни светът се пита къде е и каква

...
Вече няколко дни светът се пита къде е и каква
Коментари Харесай

Светът пита Китай къде е Шуай Пън |

Вече няколко дни светът се пита къде е и каква е ориста на китайската тенисистка Шуай Пън. Тя изчезна ненадейно, откакто се оплака от полов тормоз от някогашния вицепремиер на Китай Чжън Гаоли.

Официален коментар по тематиката от страна на китайските управляващи няма, а обявата на Шуай Пън беше заличена в обществените медии. Случаят провокира необятен отзив, защото тенисистката не е инцидентно име. 35-годишната спортистка е била финалистка на Откритото на Австралия, достигала е и до полуфиналите на “Ролан Гарос ” и “Уимбълдън ”. На двойки е печелила английския и френския шампионати от Големия шлем и има зад тила си присъединяване в три олимпиади.

Тя се оплака от издевателството на 2 ноември в китайската обществена мрежа Weibo. Публикацията й престоя половин час, след което беше отстранена от админите.

Реакцията на формалните управляващи е типична за властнически режими - цялостно игнориране на казуса и безмълвие по тематиката. Обвиненият за принудител Чжън Гаоли сега е на 70 години и не заема политическа служба, само че Комунистическата партия на счита да проверява своя някогашен най-висш служител. Всичко можеше да завърши небрежно, в случай че тенисистката не беше безусловно изчезнала. От 2 ноември насам единственото доказателство, че е жива стана електронно писмо до китайски вестник, в което се отхвърля от обвиняванията.

Това наподобява неуместно в света, в който живеем. Шуай Пън е международна звезда, има доста сътрудници и другари по целия свят, които не са чували нищо от нея в последните седмици. Държавните медии в Китай стартират версията, че тя е добре и просто е решила да си почине. Започнаха да се разгласяват нейни фотоси, за които се твърди, че са настоящи. Тя поддържа връзка с готовност с държавните медии, само че пренебрегва всички останали.

Първите фотоси, които трябваше да потвърдят, че тя е добре, бяха от стаята на тенисистката, цялостна с плюшени играчки. След това се появи видео в Туитър от ресторант в Пекин. То беше оповестено от консуматор, чиято последна интензивност е от 2019 година.

По принцип Туитър е неразрешен в Китай и очевидно обявата е за агитация другояче по какъв начин да си разбираем, че човек, който от две години не разгласява нищо внезапно става очевидец на нещо, за което светът чака отговори. Пропагандната машина проработи на цялостни обороти и в идващите дни Шуай Пен се “появи ” на обществени събития - раздаваше подписи на деца на тенис шампионат.

От женската тенис асоциация не одобриха за задоволително доказателство това видео. Много спортисти и публични лица бият паника и желаят изясняване на обстановката. От Белия дом показаха “дълбоко безпокойствие ”. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах е провел 30-минутен видеоразговор със спортистката, в който тя го е уверила, че е добре.

Случката още веднъж задейства борците за цивилен и човешки права, които натъртиха, че нямат напредък по тематиката за Китай. Те даже приканиха за протест на идната зимна олимпиада в Пекин, което към този момент наподобява много действителна вероятност.

Франция, Съединени американски щати и Англия желаеха да им бъдат предоставени неоспорими доказателства за местонахождението на Шуай Пън. Номер 1 в мъжката класация Новак Джокович пък счита, че не трябва да се организират шампионати в Китай до момента в който обстановката не бъде позволена. Подобни отзиви показаха Роджър Федерер, Рафаел Надал и Серина Уилямс.

Всички чакат същински отговори и доказателства, че тенисистка е добре и не е била принуждавана за нищо, а не агитационен звук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР