Вдигат такса смет – колко ще ни струва и от

...
Вдигат такса смет – колко ще ни струва и от
Коментари Харесай

Вдигат такса смет – колко ще ни струва и от кога?

Вдигат такса боклук – какъв брой ще ни коства и от по кое време?

С 30% ще нарастне таксата за битови боклуци за жилищни парцели в община Бургас. Това взеха решение общинските съветници на днешното съвещание в морския град, оповестява Българска национална телевизия. Причината е по-високите разноски за услуги по проведено поддържане на чистотата в общината. Така след близо 14 години такса „ Битови боклуци “ е увеличена фрапантно, а новите цени влизат в действие от 1 януари 2024 година

От общината изясняват, че такса боклук в Бургас е една от най-ниските и не е обновена от 14 години.

“Разходите за събиране, за разчистване, за транспортиране, за депониране на боклук непрекъснато порастват и порастват с по-бързи темпове, в сравнение с приходите по такса битови боклуци. Въпреки че Бургас е на едно от първите места по нововъведени жилища в употреба “, сподели Станимир Апостолов, зам.-кмет по финанси в Община Бургас.

През 2025 година се чака да бъде въведена нова методика за образуване на такса битови боклуци. Тя ще е на правилото “замърсителят заплаща повече. ”

„ Плащанията на жителите ще се усилят. Структурата на такса битови боклуци е такава, че 2/3 от прихода по такса битови боклуци се образува от компаниите, от юридическите лица, а единствено 1/3 от жителите и жилищните парцели “, изясни Станимир Апостолов.

На територията на Община Бургас настоящата събираемост на таксата за битови боклуци е 80%. По план-сметка за 2024 година са планувани близо 34 млн. лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР