Вчера сепаратисткият лидер в изгнание Карлес Пучдемон постави ултиматум на

...
Вчера сепаратисткият лидер в изгнание Карлес Пучдемон постави ултиматум на
Коментари Харесай

Испанският премиер Педро Санчес е изправен пред ултиматум относно Каталуния

Вчера сепаратисткият водач в заточение Карлес Пучдемон сложи ултиматум на испанския министър-председател Педро Санчес , с който настоя да бъдат помилвани всички взели участие в заговора за самостоятелност на Каталуния , както и тези, които са се оповестили срещу държавната власт , предава „ Politico “.

Понастоящем Испания се намира в политически безпорядък , откакто изборите, извършени през юли, не излъчиха явен победител. На този стадий Санчес е в най-хубава позиция да се задържи на поста като министър-председател, само че той се нуждае от поддръжката на партията на Пучдемом „ Хунтс “ (Junts) , с цел да резервира стабилността на социалистическото си държавно управление.

Както е известно, каталунският политик избяга от Испания в Брюксел , откакто през 2017 година инициира противозаконен референдум за самостоятелност на Каталуния, където беше отпред на районното държавно управление. Испанските управляващи повдигнаха голям брой обвинявания на сепаратиста и неговите съдружници след провеждането на вота. Много от лицата, стоящи зад референдума, към момента се търсят по обвинявания за непокорство и заграбване

Вчера Пучдемон изрично назова своите условия , в подмяна на които, би могъл да даде поддръжка за това Санчес да остане на поста си и отсега нататък.

„ Прекратяването на преследването на придвижването за самостоятелност е въпрос на достолепие, “, съобщи каталунският водач пред своите поддръжници в Брюксел, като посочи, че Санчес би трябвало да подреди на прокурорите в страната да прекратят всички правосъдни каузи за фракционизъм в Каталуния.

Наред с това скандалният политик отхвърли концепцията за всевъзможни полемики , отдадени на предлагането за огромна прошка , която да обхване и испанските служители на реда, преследвани за прояви на свирепост след референдума. Това е концепция, стартирана от членове на Социалистическата партия, като задачата е актът на опрощение да бъде по-приемлив за необятната испанска общност. По мотив на това Пучдемон разяснява: „ Потисниците не могат да получат същото отношение като жертвите си! “.

Лидерът в заточение разгласи още, че друга причина за сполучливо осъществяване на евентуални полемики ще бъде признаването на каталунския език за формален в институциите на Европейския съюз . Като част от клаузите на съглашението да даде на Социалистическата партия председателството на испанския парламент предишния месец, Мадрид изиска от Брюксел да направи съофициалните езици на Испания публични езици на Европейски Съюз. Министрите в Съвета по общи въпроси на блока обявиха, са подготвени да прегледат въпроса, когато се срещнат по-късно този месец.

Речта на сепаратисткия водач беше подбудена от готовността на испанския министър председател „ да обърне страницата “ . Санчес разяснява още, че всички в страната „ би трябвало да продължат да напредват и да съществуват дружно “.

„ Този законодателен орган би трябвало да бъде този, който дефинитивно да остави зад тила си разломите, нанесени през 2017 година, “, показа Санчес по време на конференция в Мадрид.

Вчера испанският вицепремиер Йоланда Диас отпътува за Брюксел и се трансформира в първия почитан представител на испанското държавно управление, който се е срещал с Пучдемон , откогато той избяга от Испания преди шест години. Диас съобщи пред пресата, че е пристигнала на срещата в Европейския парламент само в качеството си на началник на своята лява коалиция ,  а не като специфичен делегат на държавното управление в Мадрид.

Както Санчес , по този начин и Диас се трансфораха в обект на остри рецензии поради опита си за осъществяване на разговор със сепаратисткия водач, който към момента се търси от испанските управляващи. Въпреки напъните си обаче, двамата не явно не са съумели да убедят Пучдемон, че могат да станат негови надеждни сътрудници. Като последно изискване за продължение на договарянията сепаратистът в заточение съобщи, че упорства да бъде назначен безпристрастен докладчик , който да посредничи и да ревизира по самостоятелен метод всички сходни съглашения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР