Вчера премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов обявиха

...
Вчера премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов обявиха
Коментари Харесай

Бивш шеф в санкционираната руска ВТБ стои зад инвестицията от $1 млрд. в България

Вчера министър председателят Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов оповестиха подписването на стратегически меморандум сред София и американски консорциум за вложения в чиста сила за към 1 милиарда $. Става дума за взаимен план на английската Gemcorp и американската IP3 Corporation.

Буквално часове по-късно обаче, проверяващият уебсайт Bird заяви, че договорката може да се окаже извънредно съмнителна, изключително в разгара на съветската инвазия в Украйна.
За какво става дума?
Изпълнителен шеф на Gemcorp е българинът Атанас Бостанджиев, който през вчерашния ден подписа и договорката с Петков и Николов. Според обаче, притежател и съосновател е съветският предприемач Алберт Авдолян, считан за доближен на Сергей Чемезов. Чемезов е сътрудник на Путин от годините му в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и един от най-доверените негови хора. Поради това той е включен в санкционните описи на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Самият Бостанджиев пък е бил шеф на лондонското капиталово крило на глобената съветска банка ВТБ - VTB Capital. Кредитното сдружение е известно като " банката на Путин ". Именно около тази връзка фондът Gemcorp, Алберт Авдолян и Атанас Бостанджиев попадат през 2017 година в отчетите на американското финансово разузнаване FINCEN, което следи за съмнителни доларови преводи, написа Bird.

Конкретната причина те да бъдат докладвани са „ преводи в юрисдикции с огромен риск от пране на пари “, само че финансовото разузнаване ги квалифицира също по този начин като „ съветски политически свързани лица “ /Russian Politically-Exposed Persons/, поради връзката им със глобената съветска банка ВТБ.

В документа се напомня и общият бизнес на Авдолян със Сергей Адониев в телекомуникационния бранш с компанията „ Скартел “. Адониев, за който има данни, че е бил осъждан в Съединени американски щати за контрабанда на дрога, стана прочут като собственик на български паспорт за заслуги. Впоследствие паспортът му бе лишен. Децата на Адониев обаче резервираха българското си поданство и попадат в регистъра на Люксембург като притежатели на обилни активи с българските си паспорти.

Друг доближен на Авдолян, както и на Адониев, е шефът на „ Ростех “ Сергей Чемезов. Известно е, че „ Ростех “ има присъединяване в бизнес плановете на Авдолян и Адониев още от времето на „ Скартел “, само че и в по-ново време в планове за въгледобив в Далечния изток. Така да вземем за пример през 2020 година 95% от Елгинското въглищно находище минават във притежание на «А-проперти» на Авдолян, а 5% отиват в „ Ростех “. Има данни, че договорката е финансирана от Газпромбанк.

Освен с бизнес, Чемезов и Авдолян се занимават взаимно с щедрост в просветителния център " Точка на бъдещето " в Иркутск.

„ За Алберт Авдолян и за мен Иркуткс е наша дребна татковина “ – споделя Чемезов при откриването на центъра през септември 2020 година

Той прецизира, че средствата идват главно от Авдолян, само че е вложил и свои пари в начинанието.

Чемезов и Путин са близки още от времето, когато са служили в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Източна Германия. След като Путин идва на власт кариерата на Чемезов е във напредък. Той оглавява външноикономическите връзки на президентската администрация на Русия, а от 2007-а е началник на военнопромишлената корпорация „ Ростех “.

Още през 2014 година Чемезов беше включен в санкционния лист на Министерството на финансите на Съединени американски щати и на Европейския съюз. От 3 март т.г., след съветската експанзия против Украйна, Съединени американски щати глобиха и неговите родственици. На 15 март т.г. Испания арестува яхтата на Чемезов Valerie в Барселона, която се прави оценка на 140 милиона $.

Що се отнася до американската компания в консорциума, тя е компания за развиване на технологии за нуклеарна сила и е основата през 2016 година

Засега формален отговор на подозренията за съветски връзки от държавното управление няма, чака се такава да пристигна през днешния ден следобяд от енергийното министерство.

За " обаче, всекидневен източник от кабинета изяснява, че " от 3-4 години Gemcorp няма никаки съветски капитали ". И акцентира, че даже " нашите служби да не са си свършили работата, сигурно американските са ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР